Egalitatea de șanse în educație, creșterea performanțelor școlare și evitarea abandonului școlar reprezintă obiective esențiale ale preocupărilor domnului Nicolae-Miroslav Petrețchi în calitate de deputat al comunității ucrainene. În consecință, pe 5 februarie, acesta i-a atras atenția ministrului Educației, Ligia Deca, asupra necesității implementării echitabile a Programului național „Masă sănătoasă”.
Domnul Petrețchi și-a concentrat atenția și observațiile pe unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate, cu accent pe nevoile specifice ale comunităților din mediul rural, unde alimentația mult prea multor copii depinde chiar de prezența programului „Masă sănătoasă” și unde aceasta măsură echivalează uneori cu singura garanție că cei mici nu abandonează studiile.
Un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar reprezintă, pentru mulți copii din zone defavorizate, izolate sau chiar vulnerabile singura lor șansă la hrană și educație.
Selecția școlilor și grădinițelor se face de către inspectoratele școlare județene, iar finanțarea programului este asigurată de la bugetul de stat, dar suportul alimentar oferit de Guvern nu este implementat, din păcate, exact acolo unde este cea mai are nevoie de el.
Un astfel de exemplu este situația comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureș, unde mulți elevi se deplasează chiar și 7 km pentru a participa la cursuri, iar mulți dintre aceștia nu-și permit nici măcar un pachețel cu mâncare. Cu toate acestea, unitățile școlare din localitate nu se află pe lista beneficiarilor acestui program.
În încercarea sa de a corecta aceste discrepanțe, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi i-a solicitat ministrului Ligia Deca să comunice oficial măsurile pe care intenționează să le întreprindă pentru a asigura implementarea eficientă a programului “Masă sănătoasă”, cu precădere în zonele în care comunitatea are cea mai mare nevoie, situație pe care o va monitoriza.