Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Satu Mare, Consiliul Local Terebești, Muzeul Județean Satu Mare și Gazeta/Nord Vest TV, au organizat, pe 22 septembrie, la Terebești a doua ediție a evenimentului „Conviețuire interetnică în Satu Mare- concurs de artă culinară tradițională ucraineană”. Evenimentul, desfășurat la Căminul Cultural, a adunat peste 220 de participanți.
Au participat reprezentanți ucraineni din Micula, Agriș, Tarna Mare și municipiul Satu Mare, precum și numeroși localnici. Din Ucraina, au fost prezenți Myroslava Levch- șefa Departamentului de Administrație Publică a Consiliului Regional Transcarpatia; Victor Semkanych – primarul comunei Dovhe; Vasili Nemciuk – consilier al consiliului local Dovhe și Janna Mykytiuk – directorul școlii din Hust. De asemenea, a participat și Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.
Președinta filialei UUR-Satu Mare, Dr. Irina Liuba Horvat, a subliniat că mâncarea tradițională este un simbol al identității și un factor unificator care reunește comunitățile. Vasile Buciuta, prim-vicepreședinte UUR Satu Mare a menționat seria de evenimente importante organizate de Uniune în județ. Primarul comunei Terebești, Mariana Nicoleta Avorniciți, a mulțumit UUR și deputatului Nicolae Miroslav Petrețchi pentru sprijinul acordat și pentru organizarea evenimentului în localitate. Ea a subliniat că UUR a facilitat încheierea unui acord de colaborare și înfrățire între comuna Terebești și comuna Dovhe din Ucraina, acord benefic pentru ambele comunități.
Myroslava Levch a lăudat UUR pentru contribuția sa la întărirea comunității ucrainene din România și a mulțumit președintelui UUR pentru sprijinul constant acordat Ucrainei, iar Victor Semkanych a mulțumit Uniunii pentru implicarea în facilitarea acordului de colaborare. Janna Mykytiuk a evidențiat cât de important este să ai un reprezentant ca deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, care sprijină și apără interesele ucrainenilor.
Robert Laszlo a reiterat sprijinul constant al instituției pentru astfel de evenimente. Dr. Mihaela Grigorean, reprezentantă a Muzeului Județean Satu Mare, a vorbit despre experiențele plăcute în colaborarea cu UUR, în special în cadrul taberelor organizate pentru copiii ucraineni.
Vasilena Motica, președinta organizației locale UUR Terebești, a mulțumit UUR pentru sprijinul financiar acordat evenimentului și gospodinelor care au pregătit preparatele tradiționale ucrainene.
Programul artistic a fost deschis de cantautorul Adrian Lupescu, iar Grupul vocal „Borjava” din Dovhe a prezentat un ritual de nuntă ucrainean și cântece tradiționale, emoționând publicul.
Doamna Irina Liuba Horvat a încheiat evenimentul, mulțumindu-le tuturor participanților și subliniind rolul acestor manifestări în consolidarea identității comunității ucrainene.