Președintele Filialei București a Uniunii Ucrainenilor din România, Mihai Traista, a reprezentat UUR la evenimentul de lansare a primului Raport de audit privind siguranța refugiatelor ucrainene și din punctul de vedere al violenței de gen din România, Safety Audit, organizat pe 12 decembrie, de Asociația ANAIS, în parteneriat cu UNICEF România.
Cercetarea a fost realizată de doamna Ionela Băluță, profesoară la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și directoare a Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse, expertă în studii de gen și autoare a numeroase studii academice și rapoarte de politici, în colaborare cu tinerele cercetătoare Irina Novac, Cătălina-Ecaterina Tarasov și Andreea Voicu.
Raportul evidențiază riscurile și dificultățile cu care se confruntă femeile refugiate în România: exploatarea și abuzurile asociate cazărilor private, vulnerabilitățile de pe piața muncii, accesul limitat la sistemul de sănătate și violența de gen. Printre cele mai frecvente forme de violență de gen raportate se numără hărțuirea și agresiunea sexuală în spațiul public, urmate de violența cibernetică.
Președinta Asociației ANAIS, Carmen Ionela Nemes, a evidențiat, în deschiderea evenimentului, realizările, provocările și oportunitățile în prevenirea violenței de gen în România. Aceasta a împărtășit experiența organizației în sprijinirea supraviețuitoarelor, atât de naționalitate română, cât și refugiate, în fața oricărui tip de violență. Despre importanța acestui parteneriat în protejarea refugiatelor și prevenirea violenței de gen a vorbit reprezentanta UNICEF în România, Ana Riatti.
Mihai Traista a prezentat eforturile depuse de Uniunea Ucrainenilor din România în sprijinul refugiaților ucraineni, în special al femeilor și copiilor, precum şi în soluţionarea problemelor cu care se confruntă aceștia. El a vorbit despre implicarea refugiaţilor în activitatea Uniunii Ucrainenilor din România, atât la nivel naţional, cât şi în cadrul Filialei București a UUR.
Reprezentanții autorităților prezente, inclusiv cei ai ANES și IGPR, au subliniat necesitatea integrării recomandărilor acestei cercetări în strategiile de răspuns ale instituțiilor statului.
Lansarea acestei cercetări reprezintă un pas important în consolidarea eforturilor comune și în dezvoltarea unor politici colaborative, menite să răspundă nevoilor refugiatelor din Ucraina și să combată violența de gen, atât pe teritoriul României, cât și la nivel internațional.
Raportul a fost elaborat în cadrul programului „Activități de atenuare a violenței de gen destinate femeilor, adolescenților și comunităților (băieți și fete) de ucraineni care locuiesc, în prezent, în București și Ilfov”, implementat de Asociația ANAIS, cu sprijinul UNICEF România, pe parcursul anului 2024.