Profesorul Ivan Liber a sărbătorit împlinirea vârstei de 90 de ani

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comisia pentru probleme de cultură a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), împreună cu Filiala Caraș Severin a UUR, a organizat, sâmbătă 16 aprilie la Caransebeș, un eveniment dedicat cunoscutului compozitor, prozator, publicist, om de cultură, profesor, Ivan Liber care anul acesta, în ziua de 5 februarie, a împlinit frumoasa vărstă de 90 de ani.

La eveniment, alături de membrii Filialei Caraș Severin și ai corului „Zelena Lișcena”(„Alunul verde”), de familia compozitorului, prieteni și apropiați, au participat și membrii Consiliului UUR: Secretarul general și președintele Filialei UUR Satu Mare, Irina Liuba Horvat; trezorierul UUR, Vasile Buciuta; președintele Filialei UUR Arad Gavrilă Micolaiciuc și președintele Comisiei pentru probleme de cultură Mihai Traista.

 După deschiderea evenimentului, de către domnul inginer Daniel Basaraba, au luat cuvântul membrii Consiliului UUR, compozitorul Dumitru Jompan și câțiva dintre prietenii compozitorului. Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical susținut de corul „Zelena lișcena”, dirijat de compozitorul sărbătorit.

Ivan Liber s-a născut la 5 februarie 1932 într-o familie de țărani din satul Ruscova, județul Maramureș. După ce a absolvit patru clase în satul natal, și-a continuat studiile la gimnaziul din Ujhorod (între anii 1943 și 1944). La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a studiat la Liceul Ucrainean din Sighetu Marmației, după care a absolvit Conservatorul din București cu licență în compoziție, dirijat și muzică.

Pasiunea lui Ivan Liber pentru muzică i-a fost insuflată de profesorul său Myhailo Mytryniuk, venit din Basarabia care a condus mai multe ansambluri artistice ucrainene din Maramureș. 

După ce s-a mutat în satul Copăcele, în anul 1951 Ivan Liber a fondat acolo corul „Alunul verde”. Repertoriul corului a constat din cântece populare, precum și din cântece ale compozitorilor ucraineni și români. În același timp, la școala din localitate, a organizat un cor de elevi din clasele 5-8, la care au participat 70 până la 120 de copii.

Împreună cu corul „Alunul verde”, Ivan Liber a întreprins numeroase turnee în sate bănățene, iar în 1991 corul a cântat la Kula, Iugoslavia, unde se află o mare comunitate ucraineană. Tot în 1991, „Alunul verde” a participat la Festivalul Culturii Ucrainene de la Svidnik, Slovacia, precum și la festivalul internațional ucrainean „Dolia” , care a avut loc la Cernăuți.

De asemenea, Ivan Liber, a înființat corurile „Cervona Kalyna”  și „Holos Ukraințiv”. Ivan Liber a dedicat mult timp culegerii de cântece populare din satele ucrainene din Banat, este autorul a zeci de cântece pe versurile poeților ucraineni din România. Majoritatea pieselor sale au fost interpretate de corurile conduse de el.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This