”Caravana folclorului ucrainean” la Coștiui, jud. Maramureș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Duminică, 23 octombrie, renumita caravană a folclorului ucrainean, care a străbătut multe localități din județul Maramureș, a făcut un popas și în satul Coștiui, comuna Rona de Sus, un loc aparte, în care conviețuiesc români, ucraineni și maghiari. Fiind primul eveniment cultural-artistic de acest tip, organizat la Coștiui de Uniunea Ucrainenilor din România, localnicii satului au trăit din plin fiecare moment și s-au bucurat de atmosfera plăcută și armonioasă, în ciuda vremii neprielnice.

Pe scena evenimentului au luat cuvântul președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele filialei Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România, profesorul Miroslav Petrețchi, viceprimarul comunei Rona de Sus, Ioan Ruscovan și părintele paroh al satului Coștiui, Eduard Molnar.

Programul artistic a debutat cu frumoase cântece și poezii  prezentate de copiii de la grădinița din Coștiui, sub îndrumarea doamnelor educatoare Liuba Rusneac și Valerica Laviță. După ce poeziile și cântecele au înveselit atmosfera, copiii au dansat pe ritmul mai multor melodii ucrainene, maghiare și românești. Nici clasa pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Rona de Sus nu a fost mai prejos. Sub îndrumarea doamnei învățătoare Larisa Petrețchi, micuții învățăcei au recitat poezii care au reflectat dragostea lor pentru limba și poporul ucrainean și au cântat cu voioșie cântecele dedicate limbii materne.

Programul artistic a fost, de asemenea, susținut de ansamblul artistic al filialei Suceava, „Cervona Calena”, coordonat de domnul Iulian Chideșa, grupul vocal din Coștiui, coordonat de preotul vicar al Vicariatului Greco-Catolic, Vasile Colopelnic, grupul vocal din Rona de Sus, grupul vocal „Cervona Ruja” din Bocicoiu Mare, coordonat de Anna Mihali, grupul vocal de copii din Poienile de sub Munte, coordonat de Maria Vișovan, grupul vocal bărbătesc „Vocile Muntelui” din Poienile de sub Munte, coordonat de Mihai Macioca, corul bisericesc din Bistra, coordonat de Irina Iordăchianu, grupul vocal „Crasnianocika” din Crasn Vișeului, coordonat de Gheorghe Mocernac, grupul vocal „Nadiia” din Repedea, coordonat de Adriana Recalo și grupul vocal din Crăciunești, coordonat de Ioan Petrovai.

Cu siguranță evenimentele cultural-artistice organizate în satul Coștiui de Uniunea Ucrainenilor din România vor continua, deoarece bucuria celor prezenți a fost de neprețuit, fiind un imbold de a desfășura și în viitor astfel de activități culturale, interactive și  programe artistice, cu și pentru etnicii ucraineni.

Din păcate, atmosfera festivă a fost umbrită anterior de atitudinea neprietenoasă a  primarului comunei Rona de Sus, Alexa Semeniuc, care în mod nejustificat a încercat să împiedice organizarea evenimentului, refuzând desfășurarea acestuia pe domeniul public al localității. Este pentru prima dată în istoria recentă a Uniunii Ucrainenilor din România când un primar pune piedici unui proiect cultural, care are ca scop promovarea tradițiilor, obiceiurilor, limbii și portului etnicilor ucraineni din România.

Totodată, îi mulțumim fostului viceprimar, Ilie Copoșciuc, care ne-a pus la dispoziție un teren din proprietatea sa, pentru a permite organizarea cu succes a Caravanei folclorului ucrainean la Coștiui.

Citiți în continuare…

Share This