Problema acută a lemnelor de foc necesare pentru încălzirea locuințelor

După ce, timp de doi ani, s-a implicat activ și a parcurs toate etapele la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor pentru a rezolva problema acută a lemnelor de foc necesare pentru încălzirea locuințelor, de această dată, în prag de iarnă, Nicolae-Miroslav Petrețchi reluat subiectul în dialogul instituțional cu premierul României, Nicolae Ciucă.

Prima discuție asupra acestei probleme, cu care se confruntă în special oamenii din județele aflate la granița României, deputatul a purtat-o cu prim- ministrul la Palatul Victoria, pe 19 septembrie. Ulterior acelui moment, Guvernul a adoptat o serie de decizii, printre care și plafonarea prețului lemnului de foc.

Măsurile luate nu garantează însă volumul necesar de masă lemnoasă pentru încălzirea locuințelor. De la începutul anului a fost recoltat un volum de doar 5,5 milioane mc, față de 10 milioane mc în aceeași perioadă a anului trecut, efectele negative fiind resimțite și mai mult în zonele montane, unde lemnul de foc reprezintă sursa exclusivă pentru încălzire.

Soluția evidentă ar fi creșterea volumului de masă lemnoasă, care să fie exploatată și de alte companii din sector, oferindu-se resursă suficientă populației. Aceasta însă nu poate fi aplicată fără armonizarea procedurilor după modele practicate cu succes în alte țări europene. Adaptarea sistemului SUMAL 2.0 la prevederile în vigoare ale Codului Silvic, în sensul introducerii de proceduri diferențiate pentru recoltarea lemnului destinat consumului propriu al proprietarilor de păduri, și reducerea birocrației excesive pentru aceștia sunt condiții esențiale.

Având în vedere toate cele semnalate, în conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei Deputaților, Nicolae-Miroslav Petrețchi i-a cerut prim-ministrului Nicolae Ciucă să-i precizeze poziția Executivului cu privire la criza lemnelor de foc și deciziile suplimentare care vor fi adoptate pentru combaterea acesteia.

Cititi in continuare…

Share This