Ceremonie religioasă de Bobotează la biserica ucraineană din Timișoara

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

De praznicul Bobotezei, etnicii ucraineni de stil vechi din orașul de pe malul Begăi s-au adunat la biserica ortodoxă ucraineană din localitate, pentru a lua agheasmă. Slujba a fost oficiată de preacucernicii părinți Cristian Popovici, Vasile Anișoreac și Gheorghe Rusneac.

Această sărbătoare este precedată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul și cu ea se încheie ciclul tradiționalelor Sărbători de iarnă. De asemenea, reprezintă sărbătoarea în care Dumnezeu s-a arătat prin Sfânta Treime, când casele credincioșilor sunt sfințite cu agheasmă și binecuvântare de către preoți. Se spune că agheasma tămăduiește bolile şi îşi păstrează calităţile tot anul.   

La ceremonia religioasă oficiată în lăcașul de cult ucrainean din Timișoara au luat parte numeroși enoriași, comitetul Filialei Timiș a UUR, alături de președintele Gheorghe Hleba, și au fost dăruite pachete cu alimente pentru toți creștinii prezenți la praznic. Totodată, în cadrul filialei timișene au fost oferite 1100 de pachete bisericilor ortodoxe, greco-catolice, dar și celor ale altor confesiuni.

Darurile au ajuns și în localitățile Lugoj, Criciova, Știuca, Dragomirești, Pietroasa Mare, Pădureni, Darova, Nițchidorf, Ficătar, Brănești, Bethausen, Cliciova, Bîrna, Pogănești, Ohaba Lungă, Remetea Mică, Variaș, Gelu, Dudești Vechi, Becicherecu Mic, Lovrin, Gottlob sau Sânnicolau Mare.

De pachete cu dulciuri au avut parte și 760 de școlari și preșcolari, care învață limba ucraineană în diferite unități de învățământ din județul Timiș. De sărbători și copiii refugiați din Ucraina, împreună cu părinții lor, au primit pachete cu dulciuri din partea UUR Timiș.

Citiți în continuare…

Share This