Concurs de recitare a poeziei ucrainene – etapa județeană, organizat de UUR-Suceava

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Peste 130 de elevi ucraineni din toate colțurile județului Suceava au oferit, pe 10 aprilie, o adevărată demonstrație de talent și pasiune pentru poezia ucraineană, în cadrul Etapei Județene a Concursului de recitare a poeziei ucrainene organizat de Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Școala Gimnazială Bălcăuți.

Competiția, devenită un reper pentru comunitate, a marcat un nou record de participare la Bălcăuți, elevii înscriși în concurs, de la pregătitoare până la a XII-a, provenind din școlile în care se studiază limba maternă ucraineană și a arătat o creștere semnificativă a interesului tinerei generații pentru păstrarea și promovarea limbii și culturii ucrainene.

Evenimentul a început cu cuvinte de încurajare din partea inspectorului școlar pentru minoritatea ucraineană, Ilie Sauciuc, și a directorului Școlii Gimnaziale Bălcăuți, prof. Mihaela Pintrijel, care au apreciat interesul crescut al elevilor pentru înscrierea în concurs și au felicitat entuziasmul și determinarea concurenților.

Juriul, compus din profesori de limbă ucraineană de prestigiu din regiune, a evaluat performanțele elevilor pe baza unor criterii riguroase, punând accent pe exprimarea corectă în limba ucraineană, intonație, dicție, expresivitate, mimică, gestica și port popular.

Competiția a cuprins două secțiuni, una dedicată recitării artistice a poeziilor și alta, destinată elevilor începând cu clasa a III-a, constând în citirea unui text la prima vedere. Întregul tablou a fost întregit de coloritul, varietatea și autenticitatea costumelor populare.

Concurența s-a dovedit foarte strânsă, iar cei 13 elevi ocupanți ai locului întâi vor reprezenta județul Suceava la cea de-a XXV-a ediție a Concursului de recitare a poeziei ucrainene – Etapa Națională, care va avea loc la Sighetul Marmației, județul Maramureș, în perioada 29-30 aprilie 2024.

Premianții și participanții au fost recompensați cu premii în bani oferiți de Uniunea Ucrainenilor din România: premiul I – 200 de lei, premiul II – 150 de lei, premiul III – 100 de lei, mențiune – 70 de lei și participare – 50 de lei.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 359

,,Naș holos”, Nr. 359

În această ediție, puteți citi:  • Sărbătorirea centenarului Taras Șevcenko în Bucovina; • Prometeu al Pământului de...

Vilne slovo nr. 9-10, mai 2024

Vilne slovo nr. 9-10, mai 2024

În această ediție, puteți citi: • Uniunea Ucrainenilor din România își deschide oficial campania electorală; • Din...

Share This