Pentru Uniunea Ucrainenilor din România, singura organizație care reprezintă interesele ucrainenilor din România atât în țară, cât și peste hotare, unul dintre principalele obiective îl reprezintă susținerea și promovarea creațiilor literare și a cercetării științifice, deziderat realizat atât prin organizarea a numeroase simpozioane, conferințe, concursuri dedicate acestor domenii, cât și prin publicațiile sale, fie că este vorba de periodicele apărute sub egida UUR, fie de volumele editate de aceasta.
În această ordine de idei, Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România în colaborare cu specializarea Limba și literatura ucraineană de la Universitatea „Babeș-Bolyai” au organizat, în perioada 1-14.11.2024, în cadrul evenimentului „9 NOIEMBRIE – ZIUA LIMBII UCRAINENE”, ediția a treia a „Concursului de creație literară și inițiere în cercetarea științifică”, la care au participat studenți din cadrul Facultății de Litere – UBB.
Concursul a avut drept obiective: dezvoltarea abilităților de comunicare în limba ucraineană, stimularea creativității, a cercetării, încurajarea competitivității etc., fiind organizat pe trei secțiuni: І. Creație literară proprie (poezie / proză / teatru) în limba ucraineană; II. Elaborarea unui eseu / articol în limba ucraineană pe diferite teme (cultură, lingvistică, istorie, etnologie etc.); ІII. Traducerea unui text scurt sau a unui fragment, la prima vedere, din limba ucraineană în limba română.
Prezentarea publică a lucrărilor, respectiv premierea câștigătorilor a avut loc la data de 12 decembrie 2024 (acestea, din motive obiective – intrarea în campanie electorală – neputându-se realiza în luna noiembrie) la Facultatea de Litere, str. Horea nr. 31, începând cu ora 17.00.
Juriul concursului a fost format din cadrele didactice universitare care predau la specializarea Limba și literatura ucraineană: lector univ. dr. Mihaela Herbil, redactorul-șef al revistei ,,Ecouri ucrainene” – președinte; lector univ. dr. Cristina Silaghi, membru al colectivului redacțional al revistei ,,Ecouri ucrainene” – membru și conf. univ. dr. Ioan Herbil, președintele Filialei Cluj, redactorul-șef al revistei ,,Curierul ucrainean” a UUR – membru.
Moderatorul acțiunii a fost dna Mihaela Herbil care, în deschidere, a adresat un cuvânt de salut tuturor celor prezenți, amintind contextul și scopul pentru care a fost instituită, la 9 noiembrie, Ziua Limbii Ucrainene, la inițiativa președintelui UUR, deputat în Parlamentul României, dl Nicolae-Miroslav Petrețchi.
După prezentarea și analiza lucrărilor înscrise în concurs, când studenții, ghidați de un spirit competitiv aparte și plini de dăruire și seriozitate, fie s-au manifestat creativ, fie și-au demonstrat abilitățile de elaborare a unui eseu sau articol ori de realizare a unei traducere din limba ucraineană, membrii juriului au desemnat câștigătorii celei de-a III-a ediții a concursului, după cum urmează: ● la secțiunea „Creație literară”: Fedurean Anastasia – Premiul I; Bilcec Jessica-Rahela – Premiul II; Cozaciuc Denisa-Lorena – Premiul III; Papariga Ivan-Alin – Mențiune și Țudic Andreea-Cornelia – Mențiune ● la secțiunea „Elaborarea unui eseu / articol”: Șofineț Sergiu-Cristian – Premiul I și Bocicorec Vasile-Ionel – Premiul II; ● la secțiunea „Traducere unui text / fragment”: Sacală Maria-Lavinia – Premiul I; Firisciac Larisa-Tania – Premiul II; Barbu Paula-Rebeca – Premiul III; Chifa Ana – Mențiune și Șuldac Ileana – Mențiune, valoarea premiilor fiind: premiul I – 600 de lei; premiul II – 500 de lei; premiul III – 400 de lei; mențiune – 300 de lei.
Atât organizatorii, cât și premianții aduc mulțumiri Consiliului UUR pentru sprijinul financiar substanțial acordat, nutrind speranța că organizarea și sprijinirea unor astfel de evenimente vor fi și de acum înainte pe agenda de lucru a Uniunii Ucrainenilor.