Excursie de suflet ”Identitatea religioasă a ucrainenilor din Dărmănești”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la inițiativa părintelui Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul pentru Relații cu Minoritățile al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu sprijinul financiar al Uniunii Ucrainenilor din România – Filiala Suceava, reprezentată de președintele Ilie Sauciuc, în perioada 29-30 iulie, a fost organizată călătoria de documentare în scop spiritual “Identitatea religioasă a ucrainenilor din Dărmănești”. Enoriașii Parohiei Dărmănești II au avut bucuria de a poposi, pentru rugăciune, într-o serie de lăcașuri sfinte cu mare încărcătură duhovnicească și istorică.

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, unul dintre cele mai frumoase așezăminte monahale din Mitropolia Clujului și din întreaga Transilvanie, situată la gra­nița de est a Ardealului cu Țara Moldovei, într-un cadru natural paradisiac a oferit credincioșilor momente de profundă liniște sufletească. Următorul popas a fost la Mănăstirea Maicii Domnului Recea, unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din județul Mureș, care reprezintă un punct de referință pentru arhitectura bisericească recentă.

Pelerinii au făcut o oprire la Mănăstirea Râmeț, unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania, ridicată în Munții Trascăului, lângă râul Geoagiului, care datează din secolul XIII. Prilej de reflexie asupra istoriei neamului românesc a fost vizitarea Catedralei Reîntregirii și a Cetății Alba Iulia.

În cea de-a doua zi, credincioșii au vizitat Mănăstirea Dumbrava, Jud. Alba – ”casă” pentru 200 de copii orfani, bătrâni suferinzi şi chiar mame aflate în necaz. O altă experiență înălțătoarea a fost popasul de la Mănăstirea “Mihai-Vodă” din Turda, jud. Cluj, copie arhitecturală a mănăstirii „Mihai-Vodă” din București, ridicată pe platoul unde, în anul 1601, a fost asasinat principele care a realizat prima unire politică a principatelor românești – Ţara Românească, Transilvania şi Moldova,  voievodul Mihai Viteazul. Salina Turda a oferit răcoare, adăpost de arșița verii, precum și momente de relaxare. Călătoria s-a încheiat cu o oprire la Mănăstirea Prislop și mormântul Părintelui Arsenie Boca, supranumit ”Sfântul Ardealului”.

Părintele Mihai Cobziuc și credincioșii care au participat la această activitate s-au întors din scurta călătorie cu sufletul plin de bucurie, fericire, împăcare și convingerea că această experiența religioasă este de mare folos duhovnicesc și au adresat mulțumiri UUR pentru această posibilitate și pentru tot sprijinul acordat, de-a lungul timpului, comunității de ucraineni din satul Dărmănești.

Citiți în continuare…

Share This