Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a participat la festivitatea de deschidere oficială a Școlii de vară pentru elevii din Bălcăuți, Negostina și Gropeni, județul Suceava, organizată de mai mulți ani cu sprijinul financiar al UUR.
Cu această ocazie, Nicolae-Miroslav Petrețchi a amintit faptul că UUR, prin reprezentanții săi, depune eforturi substanțiale pentru a susține învățământul în limba ucraineană și, datorită acestor eforturi, a reușit să diversifice evenimentele pe care le organizează și să facă mai atractiv învățământul în limba maternă. Acest lucru este confirmat și de numărul tot mai mare de elevi care doresc să învețe în limba ucraineană.
Președintele UUR a mulțumit directorilor și cadrelor didactice pentru dăruirea cu care își desfășoară activitatea, pentru răbdarea, grija şi eforturile continue de a le insufla copiilor dragostea și respectul pentru limba noastră, pentru istoria, cultura și tradițiile ucrainene, moștenite de la străbuni.
Domnia sa și-a exprimat convingerea că astfel de proiecte, care adună la un loc parteneri din România și Ucraina, pe lângă rolul de a stimula învățarea reciprocă a elementelor de cultură și tradiție, contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două state, precum și la o mai mare apropiere între cele două popoare – român și ucrainean.
Nicolae-Miroslav Petrețchi a mulțumit conducerii filialei sucevene pentru organizarea Școlii de vară și i-am asigurat pe toți cei prezenți că UUR va continua să organizeze activități recreative, educative și sociale pentru elevi. Dintre acestea el a amintit de ”Tabăra pentru copii ucraineni”, ediția a IV-a, care se va desfășura în perioada 10–19 august 2024, în stațiunea Jupiter, județul Constanța.
Anul acesta, la tabăra organizată de UUR vor participa peste 400 de copii și tineri din România, care au obținut rezultate deosebite pe parcursul anului școlar 2023-2024 la Olimpiada Națională de Limba şi Literatura Ucraineană Maternă sau la concursuri naționale, din Ucraina, inclusiv refugiați, și din Republica Moldova. Astfel de tabere de vară ajuta copiii atât să deprindă abilități valoroase, cât și să păstreze și să transmită mai departe spiritul și obiceiurile ucrainene.
Pe de altă parte, în contextul evenimentului de la Negostina, Nicolae-Miroslav Petrețchi a avut ocazia să discute, cu profesorii și preoții din zonă, diverse probleme cu care aceștia se confruntă, precum și posibile soluții pentru rezolvarea lor, inclusiv prin contribuția sa, în calitate de reprezentant al ucrainenilor în Parlamentul României.