Festival de colinde ucrainene organizat de Filiala UUR – Caraș-Severin

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Grupuri de colindători ucraineni din Reșița, Caransebeș, satul Cornuțel (comuna Păltiniș), satul Copăcele, satul Zorile (comuna Copăcele), satul Sălbăgelul Nou (comuna Sacu) și din Lugoj (județul Timiș), au încântat sâmbătă, 17 decembrie 2022, auditoriul prezent la “Festivalul de colinde ucrainene” organizat de Filiala Caraș-Severin a UUR, în Sala “Lira” a Liceului de Artă “Sabin Păuța” din Reșița.

Festivalul s-a bucurat de o largă participare, iar printre oaspeţi s-au numărat şi președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele FDGR Caraș-Severin, Erwin Țigla, președinții organizațiilor cărășene ale Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Caraș-Severin, şi membri ai comunității ucrainene.

Importanța acestui ultim eveniment cultural  al anului, organizat de Filiala Caraș-Severin a UUR, a fost subliniată de președintele Daniel Basaraba, gazdă a evenimentului, care a prezentat, cu aceeași ocazie, provocările și reușitele filialei, în cele 8 luni de mandat.  A fost, totodată, un excelent prilej pentru a mulțumi comunității ucrainene și conducerii UUR pentru încrederea și sprijinul acordat.

Președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment de anvergură,  ce a adus împreună membri din toate organizațiile UUR din Caraș-Severin, și nu numai. Totodată, a subliniat importanța festivalului şi a eforturilor de păstrare a  obiceiurilor și tradițiilor de iarnă, moștenite de la strămoși.

Președintele FDGR, Erwin Țigla s-a referit la bunele relații dintre comunitatea germană şi cea ucraineană, cuvinte de salut au fost adresate de profesorul Ivan Liber și de preotul paroh Petru Popovici, care a rostit o rugăciune în deschiderea festivalului.

Pe scena festivalului au urcat numeroase grupuri vocale, printre care: grupul vocal format din elevii Liceului Tehnologic “Decebal” Caransebeș și ai Școlii Gimnaziale Cornuțel, comuna Păltiniș,  grupul vocal al secției cu predare în limba ucraineană a Liceului Teoretic “Iulia Hașdeu” Lugoj, județul Timiș, coordonat de prof. Vasile Bilan, grupul vocal din Cornuțel, comuna Păltiniș, coordonat de Maria Șimonea, grupul vocal “Frunza verde” din Sălbăgelul Nou, comuna Sacu, coordonat de Ileana Popescu, corul “Alunul verde” din Copăcele, grupul vocal “Călinul roșu” din Caransebeș, grupul vocal “Zoria” din Zorile, comuna Copăcele, corul Filialei Caraș-Severin a UUR “Glasul ucrainenilor”, coordonat de  profesorul Ivan Liber şi grupul vocal al filialei Reșița a UUR, din care au făcut parte și trei refugiate ucrainene care acum locuiesc în municipiul de pe Bârzava.

În încheierea festivalului, președintele Daniel Basaraba a mulțumit organizațiilor locale pentru implicare și a transmis tuturor sărbători fericite și luminate alături de cei dragi!

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This