Festivalul interetnic “Conviețuiri”, ediția a XXVII-a, la Negostina

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, a organizat, pe 14 mai, în parteneriat cu Primăria comunei Bălcăuți și organizația locală UUR Negostina Festivalul interetnic “Conviețuiri”, ediția a XXVII-a, care a adunat peste 400 de participanți ai minorităților ucraineană, polonă, romă și armeană.

Evenimentul a început cu o paradă a grupurilor folclorice, care au defilat de la Școala Gimnazială Negostina până la căminul cultural din localitate. Organizatorii au invitat 13 grupuri folclorice: “Cervona Kalena” (Negostina), coordonat de Iulian Chideșa, “Kozaciok” (Bălcăuți),coordonat de Petru Șoiman, “Vocile Negostinei” (Negostina), coordonat de Antoaneta Crainiciuc, “Hayakaghak” (Gherla), coordonat de Ursan Esztegar Erika, “Spivuchi ukrainky” (Suceava), coordonat de Viktoria Dryhola, “Mala Poyana” (Poiana Micului), coordonat de Agnieszk Polaczek, “Florile Bucovinei” (Botoșani), coordonat de Victor Semciuc, “Kolomeika” (Siret), coordonat de Zirka Ianoș, Grupul vocal din Iordănești, Ucraina, coordonat de Lutic Zoia, “Florile Guliei” (Gulia),coordonat de Narcis Florea, “Polonenka” (Paltinu), coordonat de Ilie Sauciuc, “Primăvara” (Botoșani), coordonat de Victor Semciuc, și “Izvorașul” (Izvoarele) Sucevei, coordonat de Valentin Ardelean.

În deschiderea spectacolului, președintele UUR Suceava, Ilie Sauciuc, a evidențiat importanța comunității diverse a minorităților din Bucovina, menționând Ziua internațională a familiei, sărbătorită pe 15 mai. El a transmis salutul președintelui UUR, Nicolae Miroslav Petreţchi, și a exprimat recunoștința față de sprijinul acordat de acesta și de întregul Consiliu UUR comunității ucrainene, în special în privința activităților culturale.

Preoții Petrașuc Daniel și Cucu Cosmin au rostit rugăciunea “Tatăl nostru” în limba ucraineană și în limba română, urmând discursurile invitaților: Vasile Tofan, vicepreședintele CJ Suceava, Șoiman Vasile, primarul și viceprimarul comunei Bălcăuți, Chideșa Iulian Petru și Semciuc Victor, prim vicepreședinte UUR, Hrihorciuc Victor, vicepreședintele UUR, Petru Șoiman, consilier local UUR, și reprezentanți ai Comitetului județean UUR: Clapon Niculina, Chideșa Cristina, Boiciuc-Lazăr Nadia Anastasia, Ianoș Zirca, Șoiman Rodica, Ciocan Nicolae, Tcaci Ovidiu și Peslari Brândușa.

Festivalul Conviețuiri a fost inițiat de Kolea Kureliuk, fostul director al căminului cultural din Măriței. Prima ediție a avut loc pe 25 mai 1994, în Măriței, comuna Dărmănești, iar după șapte ani a devenit un eveniment itinerant, desfășurându-se la Brodina, Ulma, Siret, Negostina, Paltinu, Cârlibaba și Suceava.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This