În contextul împlinirii, la 24 februarie 2024, a doi ani de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, Uniunea Ucrainenilor din România au organizat peste 20 de evenimente, în toate județele din țară în care Uniunea are filiale.
Astfel, Filiala UUR-Arad a organizat o masă rotundă la care, alături de membri din comunitatea ucraineană, au participat și refugiați ucraineni stabiliți în județul Arad.
Filiala UUR-Botoșani a organizat la sediul organizației din localitatea Rogojești o masă rotundă și o dezbatere despre consecințele războiului din Ucraina, cu participarea a numeroși reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului local, membri ai filialei și ai comunității ucrainene din județ.
Filiala UUR-București a prezintat o expoziție de fotografii cu tema „Urmele dureroase ale războiului din Ucraina” și a organizat o masă rotundă, sub genericul „Fugari din calea războiului- mărturii ale refugiaților ucraineni”. Cu acest prilej, participanții au fost invitați la prezentarea unui film despre ororile războiului declanșat de rusia împotriva Ucrainei.
Filiala UUR-Caraș-Severin a cinstestit memoria eroilor ucraineni căzuţi la datorie în timpul războiului, precum și a miilor de oameni nevinovaţi care şi-au pierdut viaţa ca urmare a agresiunii ilegale a federației ruse în Ucraina, cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți. Momentul a fost urmat de o masă rotunda dedicată situației din Ucraina, precum și de un scurt program cultural-artistic.
Filiala UUR-Galați a realizat și prezentat un videoclip cu mărturiile cutremurătoare și traumatizante ale unor refugiați ucraineni, care au fugit din calea războiului şi s-au stabilit în România, urmat de un manifest muzical, susținut de corul filialei, „Yasnytsya”.
O masă rotundă cu dezbateri pe tema celor doi ani de război a fost organizată și Filiala UUR-Iași, iar UUR-Maramureș a desfășurat o acțiune intitulată „Doi ani de la invazia rusiei în Ucraina”, cu participarea a numeroși invitați, a membrilor UUR și a mai multor cetățeni ucraineni, refugiați pe teritoriul României. La 9 dimineața, la sediul filialei maramureșene, la fel ca la toate celelalte filiale și organizații UUR, a fost păstrat un minut de reculegere în memoria celor căzuți în războiul din Ucraina, urmat de o slujbă de pomenire pentru victimele conflictului din statul vecin. Ulterior toți cei prezenți au plecat într-un marș către Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei, unde a fost organizat un flashmob și un lanţ uman, în semn de solidaritate cu Ucraina, la doi ani de la declanșarea războiul pe scară largă.
Filiala UUR-Satu-Mare a organizat un ceremonial de depunere de coroane și jerbe de flori la bustul lui Taras Șevcenko din municipiu, urmat de o procesiune cu lumânări aprinse, în memoria victimelor războiului. Ulterior, la Satu Mare a avut loc o masă rotundă cu tema ”Doi ani de la declanșarea războiului pe scară largă în Ucraina”. Participanții au putut viziona un scurt documentar despre solidaritatea sătmărenilor cu Ucraina.
Filiala UUR-Cluj, în parteneriat cu Specializarea Limbă și Literatură Ucraineană, a organizat la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” o masă rotundă despre războiul din Ucraina, cu titlul „Un deceniu de rezistență militară a Ucrainei”. Evenimentul a debutat cu o panahidă în memoria victimelor agresiunii nejustificate a armatei federației ruse împotriva poporului ucrainean, atât a militarilor, cât și a populației civile. Discuțiile din cadrul mesei rotunde a-a axat pe anexarea ilegală a Crimeii la federația rusă în 2014, războiul hibrid dus de Kremlin până în anul 2022, invazia militară treptată a Ucrainei, declanșarea pe scară largă a ostilităților în ziua de 24 februarie 2022, ajutorul acordat de România Ucrainei și refugiaților ucraineni care au ajuns în țara noastră, evoluția agresiunii militare împotriva Ucrainei și consecințele nefaste asupra Europei și lumii întregi, sprijinirea pe toate planurile a integrării europene și euroatlantice a Ucrainei de către România și Uniunea Ucrainenilor din România, ținând cont de faptul că mai multe puncte ale Rezoluției Congresului al-IX-lea al UUR prevăd o astfel de susținere, și ridicarea gradului de conștientizare a lumii întregi asupra importanței reconstrucției Ucrainei, precum și reedificării și consolidării democrației în Europa și pe întreg mapamondul. La acțiune au participat oameni de știință, politicieni, analiști, reprezentanți ai mediului academic din Cluj și din Kiev, membri ai UUR, refugiați stabiliți în județul Cluj.
Programul special pregătit de UUR-Suceava a inclus o slujbă religioasă de pomenire a eroilor căzuți pe front, prezentarea acțiunilor UUR în sprijinul refugiaților ucraineni și persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei, precum și un moment artistic, susținut de grupul ”Spivuci Ukrainky”, format din câteva refugiate din Ucraina.
O masă rotundă cu tema ”Doi ani împreună cu refugiații din Ucraina”, dedicată consecințelor războiului din Ucraina, a fost organizată și de Filiala UUR-Timișoara, împreună cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale și județene. Programul acțiunii a inclus o expoziție foto-video, în care au fost prezentate reportaje documentare pe tema războiului din Ucraina și a provocărilor cu care s-au confruntat refugiații ucraineni, ajunși la Timișoara.
Și la sediul UUR-Tulcea a avut loc o amplă dezbatere, la care au fost invitați reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență-Tulcea, Prefectura Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, instituții care au fost implicate în sprijinirea refugiaților și a poporului ucrainean încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.
În parteneriat cu Instituțiile Prefectului și structurile Ministerului de Interne, filialele UUR din Maramureș, Satu-Mare, Suceava și Tulcea au organizat, la PTCF Halmeu, Siret și Isaccea, un flashmob împotriva războiul de agresiune al rusiei împotriva Ucrainei.