Comemorarea victimelor foametei deliberate – Holodomor – din Ucraina

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene
Sâmbătă, 27 noiembrie, Comitetul Filialei București a Uniunii Ucrainenilor din România, împreună cu Ambasada Ucrainei în România și biserica ucraineană din București au organizat evenimentul „Holodomorul din anii 1932-1933 în Ucraina – necesitatea condamnării lui la nivel internațional”.
 
În cadrul evenimentului a avut loc un parastas de pomenire a victimelor Holodomorului, oficiat de preotul paroh Vladimir Clement Malcovici. Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, Paun Rohovei, și președintele Filialei București a Uniunii Ucrainenilor din România, Mihai Traista, au vorbit despre importanța recunoașterii acestei tragedii la nivel internațional, iar actorul Ștefan Apostol a citit un fragment din romanul Anastasіei Lysyveț „Amintiri despre anul ’33”.
 
Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută şi sub numele de Holodomor, a fost unul dintre cele mai tragice momente pe care le-a trăit poporul ucrainean în istoria sa modernă. Holodomorul este denumit şi „genocidul ucrainean“, considerându-se că acesta a fost pus la cale de guvernul sovietic, în frunte cu şeful de atunci al statului, Iosif Visarionovici Stalin.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This