Întâlnire cu ambasadorii SUA și Ucrainei la liceul ucrainean din Sighet

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Joi, 03 octombrie, reprezentanţi ai Uniunii Ucrainenilor din România, alături de preşedintele UUR, Nicolae-Miroslav Petreţchi, au avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite în România, E.S. doamna Kathleen A. Kavalec, și cu Ambasadorul Ucrainei în România, E.S. domnul Ihor Prokopciuk, aflați într-o vizită la Liceul Pedagogic ”Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației.

La discuţii au participat, de asemenea,  primarul Municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, Inspectorul Școlar General al ISJ Maramureș, Mihai Cosmin Pop, Inspectorul Școlar General Adjunct Filip-Dan Andrei, directorul liceului ucrainean, prof. Lucreția Semeniuc, inspectorii școlari pentru minoritatea ucraineană din județele Maramureș, Suceava, Timiș și Botoșani, precum și cadre didactice de limbă ucraineană.

Cu această ocazie, Nicolae-Miroslav Petreţchi a subliniat faptul că Uniunea Ucrainenilor din România este singura organizație care reprezintă cu adevărat interesele comunității ucrainene din România și care are reprezentare în Parlamentul României, precum și numeroase filiale și organizații locale în toate județele și localitățile în care trăiesc compact etnicii ucraineni. Prin activitățile și proiectele desfășurate în toate domeniile, UUR este în prezent un model de organizare eficientă pentru celelalte organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, a adăugat preşedintele UUR.

Nicolae-Miroslav Petreţchi a evidenţiat importanţa educației în limba maternă, pe care o consideră o prioritate pentru orice comunitate care își dorește un viitor mai bun, exprimând sprijinul constant şi consecvent al UUR pentru învățământul în limba ucraineană, care s-a materializat în dotarea școlilor, stimularea performanțelor școlare ale elevilor, facilitarea accesului la învățământul preuniversitar şi universitar pentru tinerii din medii defavorizate și nu numai. Preşedintele UUR a reiterat, de asemenea, sprijinul pentru directorii și cadrele didactice, în nobila misiune de formare a noilor generații, de păstrare, dezvoltare și afirmare a identităţii lingvistice și culturale, prin promovarea limbii ucrainene.

Nicolae-Miroslav Petreţchi a amintit contribuţia UUR la integrarea refugiaților în societatea românească, prin implicarea acestora în activitățile filialelor și organizațiilor  locale,  cel mai recent exemplu fiind deschiderea unui sediu al UUR la Constanța, unde se află a doua cea mai mare comunitate de refugiați ucraineni, după București. De altfel, UUR s-a implicat nemijlocit în sprijinirea refugiaților ucraineni, încă de la începutul invaziei ruse pe scară largă din Ucraina.

Potrivit preşedintelui său, UUR acordă o importanţă specială intensificării legăturilor economice dintre România și Ucraina, Nicoae Miroslav Petreţchi amintind recenta deplasare a unei delegații la Ivano-Frankivsk, pentru a participa la cea de-a doua ediție a Forumului Internațional “Regiunea Ivano-Frankivsk – partener de încredere”.

Unul dintre dezideratele Uniunii Ucrainenilor din România  este acela de a menține și de a dezvolta relațiile actuale foarte bune dintre administrațiile locale, dintre comunitățile de afaceri din regiunile și județele limitrofe din România și Ucraina, dintre membrii comunității ucrainene din România și partenerii săi din Ivano-Frankivsk și alte regiuni din Ucraina și Republica Moldova, a subliniat Nicolae-Miroslav Petreţchi.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This