Manifestări cultural-artistice la Giarmata și Remetea Mică, județul Timiș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Anul acesta, muzica și cântecele ucrainene au răsunat în localitățile bănățene Giarmata și Remetea Mică, la începutul lunii iulie. Manifestările cultural-artistice ”Limba noastră-i o comoară” și ”Ziua Culturii și Conviețuirii Interetnice”, organizate de Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România, s-au bucurat de o largă participare şi de prezența unor grupuri artistice venite din Timiș și Maramureș, a oficialităților locale şi a reprezentanților filialei timișene, alături de președintele UUR Timiș, ing. Gheorghe Hleba, inspectorul școlar de specialitate de la IȘJ Timiș, Maria Szabo Condrei, profesori de limba ucraineană, elevi și nu în ultimul rând, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi.

Acesta a venit la Remetea Mică însoțit de o delegație numeroasă, care i-a inclus şi pe președintele Filialei UUR București, Mihai Traista și pe președintele Organizației UUR Rona de Sus, Mihai Lauruc. Cu prilejul  Zilei Culturale Interetnice, delegația oficială împreună cu edilul comunei Mașloc, Ionel Lupu, și membrii organizației UUR Timiș au inaugurat noul sediu al organizației din Remetea Mică.

Cu această ocazie, președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a adus mulțumiri administrației publice locale și, în mod special, primarului comunei Mașloc, pentru sprijinul acordat comunității ucrainene din această parte a țării. Totodată, a subliniat faptul că Remetea Mică este un exemplu demn de urmat, atunci când vorbim despre relațiile interetnice. De asemenea, președintele UUR a adresat mulțumiri ucrainenilor, care își păstrează tradițiile, limba maternă și cultura, şi găsesc energia și puterea necesare pentru a sprijini Ucraina și nu numai.

Atât la Giarmata, cât și la Remetea Mică, dansul și voia bună au fost aduse de cei 150 de artiști sosiți din localitățile: Giarmata, Remetea Mică, Bethausen, Știuca, Lugoj și Petroasa Mare. Invitați speciali au fost grupul vocal din Rona de Sus, județul Maramureș și ansamblul “Sânziene Bănățene”.

Organizatorii au mulțumit Uniunii Ucrainenilor din România pentru tot sprijinul acordat.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This