Toate cele 18 amendamente ale reprezentantului comunității ucrainene în Parlamentul României, domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi, concretizate în tot atâtea obiective, au fost adoptate, pe 5 februarie, atât în comisii, cât și în plenul celor două Camere.
”Dezbaterile asupra Legii Bugetului de stat pe anul 2025 din Parlament au reprezentat un efort susținut, la care am participat cu argumente și fermitate”, a anunțat președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) într-un mesaj, postat pe contul său de Facebook. ”Aceste eforturi se traduc în investiții reale pentru oameni și în proiecte, care vor prinde contur în localitățile unde trăiesc etnici ucraineni”, mai precizează Nicolae-Miroslav Petrețchi.
Anul acesta, deputatul UUR a pus un accent deosebit pe serviciile medicale. ”Sănătatea trebuie să fie o prioritate, iar acum am obținut fonduri pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. Sunt alocați bani pentru reabilitarea și modernizarea dispensarelor umane din Rona de Sus (județul Maramureș), Terebești (județul Satu Mare) și Petroasa Mare (județul Timiș). Totodată, finanțarea este asigurată pentru dotarea dispensarelor din Sfântu Gheorghe (județul Tulcea) și Bethausen (județul Timiș) cu aparatură vitală – ecografie, EKG și radiografie, astfel încât aceste centre să ofere servicii de calitate pentru toți cei care au nevoie”, precizează președintele UUR.
În domeniul educației, măsurile pe care deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi le-a susținut în Parlament aduc investiții esențiale în infrastructura școlară. ”Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației și Școala Gimnazială Bistra vor beneficia de modernizarea sistemelor de încălzire, asigurând condiții optime pentru elevi și profesori. De asemenea, am obținut fonduri pentru dotarea Școlii Gimnaziale din Copăcele cu mobilier școlar modular și echipamente pentru bibliotecă, iar Școala Gimnazială din comuna Vinga va primi materiale educaționale moderne. La Știuca, în județul Timiș, lucrările la noul corp de clădire vor continua, având și anul acesta finanțare”, anunță reprezentantul ucrainenilor în legislativul României.
Nicolae-Miroslav Petrețchi mai spune că și infrastructura rutieră primește sprijin concret: localitatea Remeți, județul Maramureș, are acum bani alocați pentru asfaltarea străzilor comunale, un pas esențial pentru siguranța și confortul locuitorilor.
Și anul acesta mai multe lăcașuri de cult, care joacă un rol important în păstrarea identității spirituale şi culturale a comunităților ucrainene din România, indiferent de confesiune religioasă, vor primi fonduri din bugetul de stat. ”Acestea vor permite finalizarea construcției bisericilor din cadrul Parohiei Ortodoxe Brodina de Sus și Parohiei Greco-Catolice Ucrainene din Suceava. Totodată, vor fi finanțate lucrări de reparații și reabilitare la bisericile din Coștiui, Crăciunești și Zorile. Și reconstrucția Bisericii Greco-Catolice Ucrainene din localitatea Crăciunești, comuna Bocicoiu Mare, județul Maramureș, va beneficia de finanțare, un pas important pentru conservarea patrimoniului spiritual al comunității noastre. În plus, este asigurată modernizarea izolației termice a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Crasna Vișeului. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru lucrări de reparații curente la Parohia Ortodoxă Sfântu Dimitrie Paltinu din județul Suceava, asigurând astfel condiții adecvate pentru desfășurarea activităților religioase”, mai scrie președintele UUR în mesajul transmis.
Nicolae-Miroslav Petrețchi le mulțumește colegilor din Uniunea Ucrainenilor din România, împreună cu care a stabilit aceste obiective ale comunității ucrainene, precum și colegilor parlamentari, pentru sprijin. ”Prin amendamentele aprobate, fiecare dintre proiectele enumerate are acum un sprijin financiar clar definit, iar minoritatea ucraineană este cu un pas mai aproape de rezolvarea problemelor celor pe care îi reprezint”, conchide deputatul UUR Nicolae-Miroslav Petrețchi.