Președintele UUR, la simpozionul „Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a participat la simpozionul internațional „Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate”, ediția a XII-a, organizat de filiala UUR – Satu Mare, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare.
Cu această ocazie Nicolae-Miroslav Petrețchi a reafirmat importanța colaborării între România și Ucraina, o legătură care se sedimentează, întărită de sprijinul multidimensional acordat Ucrainei în actualul context regional. El a arătat că România este percepută astăzi ca cel mai de încredere vecin și partener european al Ucrainei, un statut obținut prin eforturi constante, inclusiv prin acțiunile Uniunii Ucrainenilor din România.
Președintele UUR a evidențiat în cadrul evenimentului că sprijinul neîntrerupt oferit Ucrainei în fața agresiunii Federației Ruse a întărit acest statut, iar în acest climat dificil, UUR și-a reafirmat rolul fundamental în susținerea relațiilor la nivel statal dintre România și Ucraina, o obligație statutară de onoare.
El a amintit că în ultimii ani UUR a facilitat în regim permanent contacte între autoritățile administrației publice centrale și locale din cele două țări, între ministerele relevante, între consiliile județene și cele regionale, între autorități locale etc. Facilitarea contactelor la nivel central și local dintre cele două țări a reprezentat o prioritate permanentă pentru UUR, iar această prioritate a fost pusă în valoare prin zeci și sute de evenimente publice și private în ultimii 2 ani și jumătate, de la declanșarea invaziei pe scară largă împotriva Ucrainei, a declarat Nicolae-Miroslav Petrețchi.
De asemenea, România își dorește o contribuție activă la procesul de reconstrucție post-conflict a Ucrainei, iar UUR își asumă un rol catalizator în acest efort național, având instrumentele și determinarea necesare pentru a susține acest demers, a mai spus reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României.
În acest cadru, Nicolae-Miroslav Petrețchi a subliniat și potențialul amplu de dezvoltare a relațiilor cu Republica Moldova, un parteneriat care poate crește prin experiența valoroasă acumulată în colaborarea cu Ucraina. ”Consolidarea relațiilor româno-ucrainene oferă o bază solidă pentru un demers trilateral, care să includă și Republica Moldova, deschizând noi perspective de cooperare în domenii de interes comun. Acest parteneriat trilateral se poate fundamenta pe valori europene împărtășite și pe un angajament comun pentru stabilitatea regiunii, contribuind la întărirea relațiilor în întreg spațiul est-european”, a declarat președintele UUR.
El a mulțumit organizatorilor din Filiala UUR Satu Mare pentru perseverența de care dau dovadă în organizarea acestui eveniment, contribuind la menținerea unui dialog esențial între România și Ucraina. Datorită eforturilor lor constante, județul Satu Mare se distinge ca unul dintre cele mai active centre de cooperare româno-ucraineană, un loc unde inițiativele pentru consolidarea acestei relații prind viață an de an.
Simpozionul Internațional a reunit cercetători și experți din România, Ucraina, Polonia și Moldova, oferind o platformă de dialog și colaborare între comunitățile noastre. Evenimentul este organizat cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Universității Naționale din Ujhorod, Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, Universității „Vasile Goldiș” din Arad, Universității „Iurii Fedkovici” din Cernăuți și al altor parteneri locali și internaționali și contribuie la consolidarea unei înțelegeri reciproce esențiale pentru stabilitatea și progresul regiunii.

 

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This