Proiectul educațional multicultural transfrontalier ”Mâini unite – visuri împlinite”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Proiectul educațional multicultural de colaborare transfrontalieră ”Mâini unite – visuri împlinite” a fost semnat pe 18 decembrie, de către patru parteneri: Uniunea Ucrainenilor din România, prin Filiala Suceava, reprezentată de președintele Ilie Sauciuc, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, reprezentat de dir. prof. dr. Silvia-Corina Nuțu, Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți, reprezentată de dir. prof. Radu-Gheorghe Munteanu și Complexul Instructiv – Educativ Dymka, regiunea Cernăuți, reprezentat de dir. Vasile Gumelnic.

Proiectul este coordonat de prof. Delia Martineac și prof. Olga Ostafii. Colegiul sucevean a fost reprezentat, la eveniment, de prof. Anamaria Popescu, consilier educativ.

Scopul principal al parteneriatului este promovarea educației interculturale și consolidarea relațiilor culturale și educaționale între elevii și cadrele didactice din România și Ucraina.

Delegația din Ucraina a avut ocazia de a participa și la manifestarea ”Sărbătoarea minorităților naționale”. În spiritul celebrării diversității și respectului față de tradițiile comunităților etnice, Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți, la inițiativa inspectorului școlar de istorie prof. dr. Daniel Hrenciuc, a organizat cea de-a XIV-a ediție a unui eveniment dedicat Zilei Minorităților Naționale din România, marcată pe 18 decembrie.

În deschiderea programului artistic au luat cuvântul reprezentanți ai minorităților etnice din județul Suceava: Ilie Sauciuc, președintele UUR Filiala Suceava și Eduard Mohr, președintele Uniunii Germanilor Bucovineni Rădăuți. Elevii școlii rădăuțene, sub îndrumarea profesorilor lor, au prezentat dansuri tradiționale germane, arabe și rome.

Un moment special a fost prezentat de Ansamblul ”Kozacioc” din Bălcăuți, coordonat de prof. Petru Șoiman, care a adus, în fața publicului, dansuri tradiționale ucrainene. Cei prezenți s-au bucurat de o adevărată incursiune în bogata tradiție culturală a ucrainenilor din Bucovina și au fost încântați de frumusețea costumelor autentice și de energia debordantă a membrilor ansamblului.

După spectacol, invitații s-au bucurat de o expoziție culinară cu preparate tradiționale pregătite de Yori Finkel, reprezentant al comunității israeliene din Rădăuți.

Evenimentul organizat de Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți a subliniat, o dată în plus, frumusețea și importanța conviețuirii armonioase a diferitelor comunități etnice, precum și puterea culturii de a crea legături între oameni.

Citiți în continuare…

Share This