Sărbătoarea cămășii brodate ucrainene, ”Vychyvanka”, la Tarna Mare

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Duminică, 11 iunie 2023, la Căminul Cultural din Tarna Mare, a avut loc cea de a VII-a ediție a Zilei Cămășii Ucrainene, ”Vychyvanka”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Satu Mare, care, an de an, marchează această sărbătoare printr-o manifestare tradițională a cântului și portului ucrainenilor din județul Satu Mare. În calitate de gazdă a evenimentului, primarul Monica Sobius, a salutat oaspeții și formațiile invitate.

Au luat apoi cuvântul: președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, secretarul general UUR Liuba Horvat, care este și președintele Filialei UUR Satu Mare, Radu Iancu, director de cabinet la Instituția Prefectului, Vasile Buciuta, trezorier al UUR, Miroslav Petrețchi, președintele UUR, Filiala Maramureș, Ioan Recalo, membru în Consiliul (Rada) UUR și vicepreședintele UUR, Ana Sambor. La eveniment au fost prezenți și oaspeți din Ucraina: directorul școlii speciale din Hust, Janna Mykytiuk, viceprimarul orașului Vinohradiv, Vitalii Liubka, primarul localității Korolevo, Anton Ceipesh etc. 

Vorbitorii au subliniat importanța păstrării și promovării filonului identitar ucrainean din România, cămașa ucraineană fiind un simbol al definirii acestei identități. În aceste condiții grele pentru poporul ucrainean, care de aproape un an și jumătate se află sub asediul cotropitorilor ruși, manifestarea de la Tarna Mare s-a constituit și într-un gest de profundă solidaritate cu cauza statului prieten și vecin ucrainean.

Președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, a vorbit despre valoarea identitară a cămășii ucrainene, ca simbol al continuității și al demnității ucrainenilor. ”Ne aflăm la cea de a VII-a ediție a acestui prestigios festival, care nu a fost întrerupt nici măcar în timpul pandemiei și sunt convins că, așa cum a învins criza sanitară, cămașa noastră va ieși victorioasă și din acest război nedrept, care pune la grea încercare dârzul popor ucrainean”, a declarat președintele UUR. Continuând tradiția anilor precedenți, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a înmânat cămăși tradiționale ucrainene mai multor personalități, care au contribuit la promovarea valorilor culturii ucrainene.

A urmat apoi un program cultural susținut de ansamblul folcloric ”Florile Tărnii”, coordonat de Bianca Cionca, grupul vocal ”Miculeanca” din Micula, coordonat de Loredana Morar, cantautorul Adrian Lupescu, grupul vocal din Rona de Sus, Maramureș, coordonat de Maria Prodaniuc, ansamblul popular „Ujanka” din Holmok, coordonator Vasylyna Vovkanici, Ucraina, care au prezentat melodii și obiceiuri folclorice ucrainene și românești. 

Pe lângă programul artistic, participanții au avut prilejul să guste din savuroasele produse culinare ale bucătăriei tradiționale ucrainene.  

”Manifestarea este rodul muncii unei echipe serioase, iar roadele sunt pe măsura așteptărilor. An de an, acest eveniment este așteptat cu nerăbdare de întreaga comunitate din Tarna Mare, comună unde trăiesc într-o deplină armonie români și ucraineni. Mă bucur că și anul acesta am reușit să realizăm acest eveniment, care a devenit deja o tradiție”, a declarat președinta UUR, filiala Satu Mare, Liuba Horvat.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 358

,,Naș holos”, Nr. 358

În această ediție, puteți citi:  • Sărbătorirea centenarului Taras Șevcenko în Bucovina; • Prometeu al Pământului de...

Share This