Simpozionul Internațional ”Oameni de cultură din Bucovina”, a doua activitate din cadrul Proiectului de parteneriat ”Prietenie fără frontiere”, s-a desfășurat în format online, joi, 17.02.2022. Evenimentul a fost structurat în patru secțiuni: ”Scriitori ucraineni din Bucovina”, ”Clasici ucraineni bucovineni”, ”Artiști ucraineni” şi ”Prezentare de talente locale”. Participanții au vorbit despre operele poeților clasici Taras Șevcenko și Mihai Eminescu, precum şi despre viaţa şi opera unor poeți și scriitori contemporani de pe teritoriul românesc și ucrainean.
La simpozion au participat: președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele filialei UUR-Suceava, Ilie Sauciuc, Lucia Mihoc, inspector la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Angela Robu, asistent universitar în cadrul catedrei de Limba ucraineană a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării a Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, șeful catedrei de Limba ucraineană a Facultății de Filologie din cadrul Universității ”Iurii Fedkovici”, Cernăuți, Volodimir Antofiychuk, Serafima Krigan, cercetător în cadrul filialei regionale Cernăuți a Institutului de modernizare și eficientizare a învățământului, părintele Mihai Cobziuc, directorul Departamentului pentru minorități și misiune identitară din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Cezara Iacob, director adjunct al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Suceava, Larisa Găină, reprezentanta filialei Pătrășceni a Liceului ”Vasile Bogrea” din Târnauca, regiunea Cernăuți, Ucraina.
Instituțiile partenere în realizarea acestui eveniment au fost: Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Uniunea Ucrainenilor din România, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, Școala Gimnazială Șerbăuți, Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți şi Liceul ”Vasile Bogrea” Târnauca, regiunea Cernăuți, Ucraina.
Proiectul, lansat pe 9 decembrie anul trecut, este în curs de implementare, în perioada 2021-2022, și vizează trei componente esențiale ce contribuie la păstrarea limbii materne și a identității etnice: educația, cultura și tradițiile. Proiectului se derulează în unitățile de învățământ din România și Ucraina implicate, cu sprijinul financiar al Uniunii Ucrainenilor din România.