Miercurii,12 februarie, președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a primit confirmarea oficială că, în urma demersurilor insistente pe care le-a întreprins, protocolul prin care clădirea Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației este predată și situația juridică a acesteia este definitiv clarificată, va fi semnat în câteva zile.
”Este o victorie esențială pentru viitorul educației în limba ucraineană din România! Mulțumesc prefectului județului Maramureș, Rudolf Stauder, pentru colaborarea exemplară și pentru disponibilitatea de a se apleca asupra acestei probleme, domnia sa fiind cel care a pus în mișcare mecanismele necesare pentru aplicarea Hotărârii de Guvern prin care se soluționează situația juridică a imobilului în care functionează liceul pedagogic Taras Sevcenko. Felicitări doamnei director, Lucreția Semeniuc, pentru perseverența și implicarea de care a dat dovadă! Acest rezultat arată că, atunci când există voința, implicarea reală și oamenii potriviți, lucrurile se mișcă în direcția corectă”, a scris Nicolae-Miroslav Petrețchi pe contul său de Facebook.
Președintele UUR a amintit că în urmă cu două săptămâni, a avut, la Baia Mare, o întrevedere cu conducerea județului Maramureș, în cadrul căreia a discutat și despre aplicarea Hotărârii de Guvern care tranșa situația juridică a acestui liceu, singurul cu predare în limba ucraineană din țară.
”În urma dialogului cu prefectul județului, am transmis poziția Uniunii Ucrainenilor din România și am clarificat stadiul exact în care se afla acest demers. Nimeni nu comunicase până atunci aceste informații oficial, iar instituțiile responsabile nu își asumaseră implementarea deciziei, care trebuia finalizată în cel mult 30 zile de la adoptarea H.G. Ca urmare a acestei intervenții, prefectul a convocat Primăria, Inspectoratul Școlar și conducerea liceului, iar în urma acestor discuții s-a stabilit fără echivoc: săptămâna viitoare, protocolul va fi semnat, iar situația juridică a imobilului va fi, în sfârșit, clarificată!”, a mai scris Nicolae-Miroslav Petrețchi.
”Ani de zile, Uniunea Ucrainenilor din România a fost nevoită să intervină cu fonduri proprii pentru reparații urgente și dotări, în timp ce instituțiile responsabile au rămas pasive. Acum, cu statutul clarificat, este momentul ca finanțarea să vină din sursele care au această obligație: bugetele locale și guvernamentale! Am luptat inclusiv pentru necesitatea unui sprijin financiar adecvat pentru acest liceu, lucru pe care l-am obținut, recent și prin amendamentele la Legea Bugetului de stat”, mai subliniază președintele UUR.
Nicolae-Miroslav Petrețchi le mulțumește tuturor colegilor săi din Uniunea Ucrainenilor din România, care au fost trup și suflet în acest proiect, menționând că UUR va continua să acționeze pentru a se asigura că drepturile elevilor, profesorilor și comunității ucrainene sunt respectate.