Slujbă de pomenire pentru poetul național ucrainean Taras Șevcenko la Lugoj

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În seria acțiunilor UUR, orașul Lugoj a organizat, pe 10 martie, o slujbă de pomenire pentru Taras Hryhorovych Shevchenko, părintele literaturii ucrainene. Evenimentul a avut loc la Biserica Ortodoxă Ucraineană “Sfântul Volodymyr”, unde preotul Ioan Virgil Brotnei a oficiat slujba. A urmat depunerea de coroane la bustul lui Shevchenko, amplasat în Parcul Ștrand din apropiere.

     La comemorare au participat președintele Filialei Timiș a UUR, Gheorghe Hleba, președintele organizației lugojene, Ioan Covaci, inspectorul școlar de specialitate de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Maria Szabo Condrei, directorul Școlii Gimnaziale Știuca, Nicolae Benzar, directorul Liceului Teoretic “Iulia Hașdeu”, Anda Ursulescu Lungu, profesorii de limba ucraineană și elevii care studiază limba maternă.

    De asemenea, au participat oaspeți din Ucraina, precum Irina Ștuț, artistul emerit al poporului ucrainean, și maiorul Dumitru Cerneșov, din Cernăuți, care au adus o donație de cărți editate în limba ucraineană și diplome de recunoștință pentru comitetul Filialei UUR Timiș, care s-a implicat voluntar în sprijinirea refugiaților din calea războiului din Ucraina.

     Momentul artistic a fost susținut de grupurile de elevi din localitățile Lugoj, Bethausen, Știuca și Petroasa Mare, iar Nicolae Hrin din Remetea Mică a interpretat un colaj de cântece la nai. Profesorul Ana Bereghi i-a închinat Kobzarului versurile sale și, la bustul lui Shevchenko, Irina Ștuț a susținut un recital emoționant, apoi a mulțumit Uniunii Ucrainenilor din România pentru ajutorul acordat poporului ucrainean.

Citiți în continuare…

Share This