Studenții filologi din Cluj-Napoca au sărbătorit Ziua Limbii Ucrainene

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, în colaborare cu Specializarea limba și literatura ucraineană de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, au organizat, în perioada 30.10-09.11.2020, în contextul evenimentului „9 Noiembrie – Ziua Limbii Ucrainene”, Concursul de creație literară și inițiere în cercetare științifică, la care au participat studenții care studiază limba ucraineană la Specializarea limba și literatura ucraineană precum și cei care studiază limba ucraineană în cadrul UBB.

Concursul propriu-zis a avut loc online, în data de 8 noiembrie 2020, pe platforma ZOOM. Printre obiectivele acțiunii se numără: dezvoltarea abilităților de comunicare în limba ucraineană, stimularea creativității, a cercetării și, totodată, încurajarea competitivității.

Concursul a fost organizat pe categorii tematice, în funcție de nivelul de cunoaștere a limbii ucrainene de către studenții participanți.

Astfel, primele două categorii s-au adresat studenților care stăpânesc limba ucraineană la nivel avansat:

І. Creație literară proprie (poezie/proză/teatru) în limba ucraineană.

ІІ. Elaborarea unui eseu/articol în limba ucraineană pe diferite teme:

А. Cultura ucrainenilor din România ca parte a culturii românești; Istoria localității natale/a unei localități cu populație majoritar ucraineană; Descrierea detaliată a unui obicei/ritual specific ucrainean etc.

В. Realizarea unui interviu luat unui profesor, coleg, personalități ai comunității de ucraineni din România etc. sau a biografiei unui scriitor/om de cultură ucrainean.

Ultimele două categorii au vizat studenții care studiază limba ucraineană la nivel începător.

ІІІ. Traducerea unui text scurt sau a unui fragment, la prima vedere.

IV. Citirea unui text epic sau poetic, la prima vedere.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This