Uniunea Ucrainenilor din România susține evenimente religioase

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Prin susținerea evenimentelor religioase, UUR contribuie la menținerea identității culturale și religioase a comunităţii ucrainene, spune Pr. Mihai Cobziuc

Ucrainenii sunt un popor profund religios. Credinţa în Dumnezeu şi spiritualitatea le sunt valori fundamentale şi, cu adevărat, repere identitare. De aceea, Uniunea a acordat o atenţie deosebită sprijinului oferit Bisericii şi comunităţilor religioase, care ajută la menţinerea identităţii ucrainenilor, la promovarea şi salvarea tradiţiilor şi obiceiurilor transmise din moşi – strămoşi. Astfel, în perioada 2019 – 2023, UUR a contribuit la organizarea a peste 100 de evenimente cu specific religios, iar numărul de beneficiari a fost de 51.729 de persoane.

 

Bucovina este mai vibrantă datorită minorităților

„Faptul că Uniunea Ucrainenilor din România sprijină acțiunile culturale ale parohiilor aparținând Vicariatului Ortodox Ucrainean sau aparținând altor eparhii din țară, cum ar fi Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, nu face decât să aducă plus valoare comunităților de ucraineni, motivându-i pe mai departe în păstrarea identității și credinței străbune”, ne-a mărturisit Pr. Mihai Cobziuc, parohul din Dărmăneşti, dar şi coordonatorul Biroului pentru minorităţi din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Evenimentele religioase pe care UUR le-a sprijinit au constat în reparaţii de lăcaşuri de cult, concerte de muzică religioasă, hramuri, activităţi filantropice sau cu specific tradiţional/identitar.  

„În comunitatea noastră”, spune părintele Cobziuc, „avem două evenimente organizate cu sprijinul UUR. Comemorarea scriitorilor de origine ucraineană din Bucovina și Identitatea religioasă a ucrainenilor din Dărmănești. Un ajutor susținut l-am primit cu ocazia târnosirii bisericii parohiale și pentru confecționarea costumelor pentru grupul vocal Hatna al comunității noastre”.

Toate aceste evenimente specifice minorităţii ucrainene contribuie la menţinerea identităţii, însă oferă unicitate şi României. „Bucovina este mai frumoasă, mai vibrantă datorită minorităților (cu precădere minoritatea ucraineană fiind cea mai numeroasă), care viețuiesc în pace și bună înțelegere cu majoritatea românească, prin tradițiile, limba și obiceiurile păstrate din generație în generație”, ne-a transmis părintele Mihai Cobziuc.

„Prin tradițiile locale noi ne identificăm ca și comunitate, prin păstrarea limbii care s-a transmis mai mult prin viu grai, prin costumul tradițional (purtat în duminici și sărbători și la evenimentele organizate împreună cu UUR) și slujbele care se desfășoară și în limba ucraineană. Tocmai rolul Bisericii este acela de a conserva și promova tradițiile locale către generația tânără, valorizând tot ceea ce ne-au lăsat bunicii și străbunii noștri”.

 

Etnicii ucraineni nu ar putea sa își manifeste apartenenta fără sprijinul UUR

Parohul din Bălcăuţi – Suceava, preotul Cosmin Cucu, apreciază sprijinul financiar oferit de Uniune pentru înfrumuseţarea lăcaşului de cult, dar şi pentru alte activităţi religioase şi evidenţiază faptul că  Biserica, la rândul ei, „este unul dintre stâlpii care promovează, susține și transmite mai departe tradițiile ucrainene, generațiilor următoare”.

„Slujind bilingv, în română și în ucraineana, credincioșii simt tăria care i-a unit și le-a dat putere înaintașilor să străbată peste vicisitudinile vremurilor de mult apuse. Este o legătură, nevăzută, dar reala, ce ne tine în comuniune cu înaintașii noștri, și aceasta se face in Biserica. Prin colinda Bisericii prin tradiţiile specifice, etnicii ucraineni, păstrează cu mândrie ceea ce au primit de la înaintașii lor”, spune Pr. Cosmin Cucu.

Sprijinul oferit de Uniune, mărturiseşte preotul, este foarte important, mai ales pentru comunitate, deoarece „etnicii ucraineni nu ar putea sa își manifeste apartenenta etnica și religioasa fără acest sprijin concret”.

„Prin toate acțiunile Uniunii, centrale și locale, etnicii ucraineni pot sa se exprime și sa facă cunoscut și altora cultura și tradiția ucraineană, atât de frumoasă și apreciată peste tot în ţară și nu numai. UUR ne-a ajutat de-a lungul anilor, fiind un real sprijin pentru o comunitate nu foarte numeroasa dar unita, cum este cea de la Balcauti”.

Din punctul de vedere al teologului Sergiu Smilgheschi, din aceeaşi comună, Uniunea este „un element de legătură între ucrainenii din România, o punte și un liant”.

„Sprijinul acordat de Uniune este real şi vizibil, are valenţe de unitate în toate ramurile sale. Biserica, intr-o simbioza cu tradiția populara, înlesnește aceasta viaţă a satului spre dăinuire. Tradițiile locale capătă importanta prin practicare și aici intervine elementul continuității cu înaintașii spre veșnicie. În Biserica sunt cele mai pregnante. Uniunea Ucrainenilor ne sprijină fizic și financiar în perpetuarea lor”.

 

UUR este sprijinul nostru în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor

Păstrarea identităţii ucrainene este providenţială, iar aceasta se face, de regulă, prin doi piloni, prin Biserică şi prin şcoală, spune Iordăcheanu Irina din Bistra – jud. Maramureş, care menţionează că ambele au avut parte de sprijin din partea UUR.

„Cel mai important ajutor al UUR sunt excursiile oferite atât elevilor, cât și credincioșilor din satul nostru la mănăstiri, tabere. Este importantă păstrarea identității ucrainene deoarece ducem mai departe limba, tradițiile și obiceiurile bunicilor şi strămoșilor noştri. Biserica are un rol important în comunitatea noastră în păstrarea acestor tradiții, deoarece avem si un cor bisericesc, iar UUR a fost întotdeauna cu noi, ne-a ajutat cu tipărirea carnetelelor pentru cor cu cântece religioase în limba ucraineană, cu costume tradiționale specifice comunei noastre. UUR este sprijinul nostru în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor noastre din comuna Bistra”.

Ajutorul oferit de Uniune nu s-a concretizat doar în activităţi cu specific religios, ci şi în activităţi filantropice concrete. „Multe familii nevoiașe au primit sprijin constând în: bani, rechizite școlare pentru copii, cadouri de Sfântul Nicolae și daruri pentru credincioși”, a precizat pr. Adrian Visovan, de la parohia Poienile de sub Munte, Judeţul Maramureş. În anul 2022, am primit sprijin de la UUR pentru organizare pelerinajului la Mănăstirile din Neamț. „Cel mai important sprijin pe care l-am primit de la UUR a fost de natură financiară”, a continuat părintele.

Impactul acestor evenimente organizate şi cu sprijinul Uniunii a crescut exponenţial. Dacă în anul 2019 doar 460 de persoane au beneficiat de sprijinul nostru la diverse evenimente religioase, în acest an, cu bucurie, anunțăm că numărul acestora a crescut la 22.000! O creștere de peste 4000%!

 

 

 

 

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This