Preşedintele UUR: Minoritățile rămân o punte între România și Ucraina

Deputatul Nicolae Miroslava Petreţchi, Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, a intervenit telefonic duminică, 15 octombrie, de la ora 11:00, în cadrul emisiunii Info Etnic, la TVR Info.  Emisiunea este moderată de jurnaliştii Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici care analizează, alături de invitații lor, cele mai importante momente din viaţa comunităţilor etnice care trăiesc pe teritoriul României.

În cele ce urmează, vă prezentăm intervenţia preşedintelui UUR în cadrul emisiunii:

Teodora Drăgoi: Relațiile dintre cele două țări (România şi Ucraina – n.r.) s-au ridicat la rang de parteneriat strategic, acest parteneriat, care, probabil, va veni să rezolve și problema aceasta a minorităților naționale. Înțelegem mai bine acest context împreună cu reprezentantul comunității ucrainene în Parlamentul României, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi. Bună dimineața!

Nicolae Miroslav Petreţchi: Bună dimineaţa şi vă mulţumesc pentru invitaţie.

Teodora Drăgoi: Iată, o vizită istorică, o vizită așteptată de toată România. Preşedintele Ucrainei a mulţumit României şi românilor pentru că au sprijinit în mod necontenit victimele războiului şi se întâmplă treaba asta şi în prezent, însă revine problema părţii române, şi anume respectarea drepturilor minorităţii româneşti în Ucraina, drepturi în oglindă. Care este punctul dvs. de vedere după această vizită?

Nicolae Miroslav Petreţchi: Într-adevăr, vizita reconfirmă continuarea spijinului necondiţionat al României pentru Ucraina în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestui stat, precum şi caracterul special, dacă doriţi, al relaţiilor bilaterale dintre România şi Ucraina, potenţialul acestuia şi necesitatea discutării inclusiv a temelor şi a proiectelor de interes comun. Toate acestea, dacă vreţi, ridică nivelul relaţiilor dintre cele două state la un alt nivel. Mai mult decât atât, vizita a permis şi analizarea ambelor măsuri decise şi puse în aplicare de România pentru sprijinirea Ucrainei şi a poporului ucrianean, inclusiv în vederea consolidării acestora, precum şi discutarea situaţiei din regiune şi a demersurilor necesare pentru gestionarea acestuia. Mai mult, dacă vreţi, a fost accent şi asupra abordărilor constructive în domeniile prioritare de colaborare şi de interes comun, în special pentru extinderea cooperării transfrontaliere, dezvoltarea relaţiilor economice, integrarea europeană , precum şi respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, înţelegând pe deplin că cele două minorităţi, cea ucraineană din România, şi cea românească din Ucraina, au rolul de punte între ţările noastre prietene şi vecine. Bineînţeles, cunoaştem cu toţii că România, la fel ca întreaga Uniunea Europeană, a fost şi este alături de Ucraina adoptând măsuri multidimensionate pentru sprijinirea Ucrainei şi a poporului ucrainean, incluzând asistenţă economică, ajutor umanitar, sprijin în materie de protecţie civilă pentru investigarea şi tragerea la răspundere a autorilor crimelor de război comise în Ucraina, inclusiv sprijin pentru reconstrucţia Ucrainei, statul român fiind primul din Uniunea Europeană care a elaborat o strategie naţională pentru susţinerea refugiaţilor ucraineni pe termen mediu şi lung. Astfel, observăm că toate aceste lucruri şi toată această situaţie cu care se confruntă nu doar Europa, ci şi lumea întreagă, a făcut ca oamenii politici, statele în general să aibă o abordare mult mai constructivă. De altfel, cunoaştem că Rusia ameninţă, invadează şi destabilizează ţări, iar asta generează crize majore de securitate, iar acest comportament amenință pacea mondială şi, bineînțeles, în fața unor astfel de amenințări, trebuie să rămânem în continuare uniți în angajamentul nostru ferm cu privire la păstrarea și promovarea democrației și a valorilor noastre europene, printre care și drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, condamnând orice încercare de încălcare a normelor dreptului internațional. Și, în acest context, trebuie să rămânem solidari și să punem accent pe dialog, să lăsăm la o parte disputele inutile, populismul și, bineînțeles, discursurile extremiste și să ne concentrăm pentru contracararea ideologiilor periculoase care tocmai în astfel de momente caută noi modalități de dezbinare.

Boris Velimirovici: Domnule deputat, o întrebare. Când a început războiul în Ucraina, comunitatea ucrainenilor din România a fost în prima linie; au sărit să-și ajute frații cu oameni care au fost trimiși la trecerile de frontieră pentru traduceri sau pentru găzduirea refugiaților. S-a implicat Uniunea Ucrainenilor din România foarte mult în acest conflict, în ajutorarea fraților lor. Credeți că acum, în acest moment, în care ne aflăm, ucrainenii au înțeles cât de important este să aibă o comunitate puternică în România? Evident că acest lucru este benefic și reciproc, ca românii să aibă o comunitate puternică în Ucraina.

Nicolae Miroslav Petreţchi: Eu cred că toată lumea înțelege puterea minorităților naționale de o parte și de cealaltă parte a graniței. În general, cred că societățile noastre au înțeles și, ceea ce este important, în momentele actuale, putem să observăm și noi, Uniunea, asta facem, ne implicăm și continuăm să ne implicăm în consolidarea colaborării transfrontaliere dintre România și Ucraina, pentru rezolvarea unor probleme comune cu care se confruntă zonele de frontieră situate la distanță ceva mai mare față de centrele administrative, cu accent pe posibilitățile de identificare de noi proiecte menite să asigure creșterea calității vieții persoanelor aflate de ambele părți ale frontierei. Şi aici cunoaștem că partea României, în partea românească de la frontieră trăiește o comunitate importantă de etnici ucraineni, iar de cealaltă parte a graniței trăiește o comunitate importantă de etnici români. Iată că astfel de proiecte nu doar că dezvoltă comunitățile noastre, ci, efectiv, dacă vreți, sudează și mai mult relațiile dintre cele două țări, prietene și vecine.

Teodora Drăgoi: Bun, la final, apropo de aceste două comunități importante pentru ambele țări, și Președintele Iohannis a declarat, marți, în această conferință, faptul că „sunt importante pentru noi amândoi”, adică cele două minorități. Vreau să vă întrebăm, la final, pentru că există oameni care sunt neliniștiți în privința drepturilor minorității românești din Ucraina, România își păstrează ideea de a susține integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, iar unul dintre criteriile importante care va trebui îndeplinite de către Ucraina este acela al respectării drepturilor omului, implicit cele care aparțin minorităților naționale; iată, în tratatul din articolul cu numărul doi privind Uniunea Europeană. Așadar, sunt discuții active. Președintele Zelenski, spunea: cam în două săptămâni guvernul va analiza această problemă și problema limbii românești versus limba moldovenească. Ea trebuie să fie numită limba română, pentru că aparține populației sau statului român, nu?

Nicolae Miroslav Petreţchi: În cursul său european, Ucraina a adoptat și adoptă o serie de măsuri în ceea ce privește îmbunătățirea legislației în diferite domenii, inclusiv în ceea ce privește păstrarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Mai mult decât atât, România și noi, comunitatea etnicilor ucraineni din România, am prezentat România de fiecare dată, inclusiv în cadrul organismelor internaționale din care facem parte, ca pe un exemplu de bune practici și foarte multe dintre modelele prezentate de țara noastră pot să fie preluate de alte state. Iar, bineînțeles, în acest domeniu, având în vedere și ultimele discuții, chiar și de săptămâna trecută și cele anterioare, inclusiv la nivel parlamentar, cred că o să îmbunătățească mai mult relațiile dintre cele două state, inclusiv în ceea ce privește protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Sursa video: Facebook Alte Minorităţi

Cititi in continuare…

Agenda deputatului – august 2020

Agenda deputatului – august 2020

 În această perioadă, dificilă pentru noi toți, generată de pandemia Covid-19, deputatul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI...

Share This