Sâmbătă, 6 martie, a avut loc Adunarea Anuală a Congresului European al Ucrainenilor (CEU), în regim online. Au participat reprezentanți ai organizațiilor membre CEU, precum și invitați din partea Congresului Mondial al Ucrainenilor, Institutului Internațional de Educație, Cultură și Relații cu Diaspora, Congresului Mondial al Organizațiilor Ucrainene de Tineret, Organizației internaționale neguvernamentale „Ucraina-2050”, Consiliului Mondial Ucrainean de Coordonare și alții. Adunarea a fost convocată şi condusă de către Președintele Congresului European al Ucrainenilor, Bogdan Rajčinec.
Din partea Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) au participat președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, prim-vicepreședintele, Vasile Pasenciuc, prim-vicepreședintele, Gheorghe Hleba, vicepreședintele, Victor Hrihorciuc, președintele filialei UUR-Maramureș, Miroslav Petrețchi, președintele Organizației de tineret a UUR, Ciprian Lușcan.
În cadrul Adunării Generale au fost prezentate informaţii despre activitatea organizațiilor membre, precum și planul de lucru și perspectivele de dezvoltare ale CEU pentru perioada 2021-2022. Au fost analizate problemele cu care se confruntă ucrainenii și organizațiile ucrainene din Europa, cum ar fi: învățământul în limba maternă, migrația, dezinformarea la adresa ucrainenilor, dezvoltarea economică, socială, culturală și religioasă, găsirea de soluții în colaborare cu instituțiile statelor, cu ambasadele și alte organizații europene.
La rândul său, domnul Nicolae Miroslav Petrețchi a prezentat activitatea Uniunii Ucrainenilor din România, contribuția pe care o are UUR în păstrarea și dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a comunității ucrainene, subliniind sprijinul substanțial, pe care statul român îl acordă cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv etnicilor ucraineni, în păstrarea și afirmarea identității. El a vorbit despre sprijinul UUR acordat învățământului în limba ucraineană în România, despre numărul mare de acțiuni cultural-educative pe care le desfășoară UUR, despre activitatea editorială, parteneriatele încheiate de UUR cu unitățile școlare, unitățile administrativ-teritoriale și lăcașurile de cult, rezultatele obținute de UUR la alegerile locale și parlamentare în anul 2020 etc.
Uniunea Ucrainenilor din România este membră a Congresului European al Ucrainenilor, organizaţie neguvernamentală, cu sediul în Praga, Cehia, care reunește 19 organizații membre cu drepturi depline, și reprezintă interesele ucrainenilor din Europa.