Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), întrunit, luni, 20 ianuarie, în ședință extraordinară, a decis alocarea fondurilor necesare pentru repararea sistemului de încălzire al Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației. Această hotărâre a fost luată ca urmare a apelului doamnei director Lucreția Semeniuc, care a informat UUR că școala nu mai are căldură de două zile, din cauza unei defecțiuni la centrala termică veche a liceului, singurul din România cu predare integrală în limba ucraineană. Anunțul a fost făcut de președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, pe pagina sa de Facebook.
”În ședința Consiliului UUR, de ieri, am decis alocarea fondurilor necesare pentru repararea sistemului de încălzire al Liceului Pedagogic ‘Taras Șevcenko’ din Sighetu Marmației. Această hotărâre a fost luată ca răspuns la apelul urgent al doamnei director Lucreția Semeniuc, care ne-a informat că instituția de învățământ nu mai are căldură de două zile din cauza unei centrale termice vechi și defecte”, a scris președintele UUR.
Nicolae-Miroslav Petrețchi a precizat că primul apel al doamnei director nu a fost către Uniune, ci către administrația locală, instituție care are obligația legală de a sprijini această unitate de învățământ. ”Răspunsul? O scuză bine cunoscută: ‘Nu avem bani!’, explicație care vine la doar câteva luni după alegeri, când sprijinul promis pentru comunitate pare să fi dispărut cu totul. În acest context, directoarea liceului a fost nevoită să apeleze la Uniunea Ucrainenilor din România pentru o soluție urgentă”, precizează președintele UUR.
În postarea sa, Nicolae-Miroslav Petrețchi menţionează că, din păcate, istoria se repetă. ”Acum mai mulți ani, toată presa relata despre copiii de la liceul ‘Taras Șevcenko’, care stăteau în clase îmbrăcați cu geci, într-un frig care a devenit simbolul indiferenței autorităților locale. În prezent, din nou, elevii sunt nevoiți să îndure aceleași condiții, în timp ce autoritățile locale se dovedesc incapabile să asigure resurse decente pentru acest liceu.”
Reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României menționează că din actuala conducere a liceului, din consiliul de administrație al unității școlare, face parte un consilier local. ”Chiar și așa, în mod paradoxal, liceul nu beneficiază de sprijin. Se pare că, atunci când vine vorba de interesele reale ale comunității noastre, primează indiferența.”
Președintele UUR mai amintește că în anul 2023, 125.000 de lei, alocați, în urma demersurilor sale, de Consiliul Județean Maramureș pentru reabilitarea Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko”, au fost deturnați de Primăria Sighetu Marmației pentru organizarea festivalului folk „Floare de Colț”. ”Este legitim să mă întreb: dacă acum ar fi fost vorba despre o altă unitate școlară, s-ar fi găsit bani pentru căldură? Este aceasta maniera în care administrația locală prioritizează nevoile educaționale ale comunității noastre?”
Având în vedere această situație deosebit de gravă, Consiliul UUR a alocat 29.190 lei, fonduri proprii, pentru repararea de urgență a centralei liceului ”Taras Șevcenko”. ”Am decis să oferim această sumă de bani pentru reparația actualei centrale, astfel încât elevii să poată învăța în condiții civilizate.” Nicolae-Miroslav Petrețchi promite că va depune toate eforturile pentru includerea sumelor necesare pentru achiziționarea a două centrale termice noi pentru liceul pedagogic ucrainean, în bugetul de stat. ”Este inadmisibil ca, în anul 2025, copiii să învețe în frig, în timp ce autoritățile locale ignoră această problemă.”
”Uniunea Ucrainenilor din România va continua să fie alături de comunitatea noastră prin acțiuni concrete, care, iată, pot înlocui nepăsarea autorităților. Copiii noștri merită să învețe în condiții demne și civilizate. Atât eu, cât și UUR, vom continua să luptăm pentru drepturile elevilor ucraineni, chiar și atunci când autoritățile locale aleg să ignore obligațiile pe care le au față de comunitate”, mai scrie Nicolae-Miroslav Petrețchi.