Zi de sărbătoare în parohia Gropeni din comuna Bălcăuți, județul Suceava

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

14 Sep, 2021

Și anul acesta, pe 8 septembrie, la Gropeni, un sat cu populație majoritar ucraineană din comuna Bălcăuți, județul Suceava, toată lumea, cu smerenie și credință, purtând costume tradiționale specifice zonei, s-a adunat la biserică, pentru a participa la liturghia oficiată de hramul bisericii, Nașterea Maicii Domnului.

Sfânta sărbătoare s-a desfășurat în curtea lăcașului de cult, într-un decor de toamnă cu oameni și flori în comuniune cu divinitatea, prin rugăciune. Liturghia a fost săvârșită de un sobor de preoți din localitățile învecinate: preotul Daniel Petrașuc din Negostina, preotul Maxim Cătălin din Șerbăuți, preoții Vasile Popescu și Nicolae Rusu din Vicovu de Jos, preotul Ciprian Rusu din Pădureni, precum și preotul Cosmin Cucu din Bălcăuți.

La finalul sfintei liturghii, un grup de copii, sub îndrumarea profesoarelor Anca Ștubianu și Narcisa Cîrstean, au cântat și au încântat publicul, sub streașina blândă a bisericii, într-o zi perfectă de toamnă.

Preotul paroh Ioan Cîrstean a mulțumit soborului de preoți, pentru jertfă și osteneală, şi a salutat prezența la eveniment a președintelui UUR Suceava, domnul Ilie Sauciuc, căruia i-a adresat mulţumiri pentru ajutorul financiar acordat pentru buna desfășurare a manifestării culturale și religioase. De asemenea, a subliniat prezența autorităților locale, a domnului primar Vasile Șoiman şi a domnului viceprimar Iulian Chideșa, precum şi a doamnei director Sextilia Gherasă de la Școala Bălcăuți.

“Dumnezeu să le răsplătească tot efortul”, a spus preotul bisericii gazdă și a lăsat rugăciunea să se contopească cu oamenii și florile, cu soarele binecuvântând atmosfera de sărbătoare a satului. 

Citiți în continuare…

Share This