Ziua cămășii populare cu broderii tradiționale ucrainene la Suceava

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sărbătoarea “Ziua Iei” a adus un spirit deosebit în rândul ucrainenilor din întreaga lume, în acest an, pe data de 18 mai. Prinse în această simbolistică, școlile din județul Suceava s-au întrecut în a genera energie și culoare în organizarea activităților pentru a promova ia tradițională specifică acestei regiuni.

Sub îndrumarea profesoarei Zebreniuc Iuliana, elevii Școlii Gimnaziale Ulma au participat la lecții tematice în care au explorat bogăția simbolistică a iei tradiționale și importanța sa în comunitatea locală. Și elevii Școlii Gimnaziale Paltinu au purtat cu mândrie iile autentice, lucrate cu migală de către bunicii lor. Sub îndrumarea profesoarei Constantina Bursuc, aceștia au organizat o expoziție cu cusături vechi recuperate de pe cămăși populare deteriorate, având o istorie de peste 100 de ani. Activitățile au contribuit la înțelegerea valorii neprețuite a tradițiilor transmise de la bunici și la dezvoltarea aprecierii acestora în rândul copiilor.

Inițiată de către Lesia Voroniuk, studentă la Facultatea de Istorie a Universității de Stat “Iurii Fedkovici” din Cernăuți, începând cu anul 2006, sărbătoarea “Ziua Iei” este marcată în a treia joi a lunii mai. Propunerea sa a fost ca studenții să se prezinte la cursuri îmbrăcați în ia tradițională ucraineană în această zi. Ideea a fost primită cu entuziasm atât de către colegi, cât și de către profesori. De-a lungul anilor, tradiția a câștigat popularitate în întreaga Ucraină. Cu toate acestea, sărbătoarea este mai mult un simbol, neavând legătură cu o sărbătoare națională sau religioasă specifică.

Citiți în continuare…

Share This