Ziua Culturală Interetnică, de la Giarmata și Remetea Mică, jud. Timiș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

14 Jul, 2022

În perioada 8 – 10 iulie, Filiala Timiș a UUR a organizat,  în comuna Giarmata și satul Remetea Mică, Festivalul ,,Zilei Culturale Interetnice”. Manifestarea culturală a fost un real succes și s-a bucurat de prezența numeroaselor grupuri artistice venite nu doar din localitățile timișene, ci și din județele Caraș-Severin și Maramureș.

La  eveniment au fost prezenți, alături de etnicii ucraineni, reprezentanți ai administrației publice locale, președintele Filialei UUR Timiș, Gheorghe Hleba, inspectorul școlar de limba ucraineană de la ISJ-Timiș, Maria Szabo Condrei, Ioan Recalo, membru în Consiliul UUR (RADA), un grup de refugiați din Ucraina.

Invitat special al festivalului a fost președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, care a avut și o întrevedere cu membrii filialei UUR Timiș și cu reprezentanți ai ucrainenilor, temporar stabiliți în zona de vest a României. Unul dintre subiectele discutate a fost învățământul în limba ucraineană, începând de la ciclul preșcolar, până la cel universitar.   

Citiți în continuare…

Share This