”Ziua Culturii Ucrainene”, eveniment organizat de Filiala UUR-Satu Mare

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

”Ziua Culturii Ucrainene”, eveniment organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Satu Mare, a fost sărbătorită cu emoție pe 4 decembrie la Căminul Cultural din Micula, localitatea cu cea mai mare comunitate de ucraineni din județ, așadar sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

Sărbătoarea a adus pe scenă grupul vocal ”Vocile Miculei”- instructor Ioan Bumbar, grupul vocal ”Miculeanca”- instructor Alexandra Iurac, cantautorul Adrian Lupescu, grupul vocal al Școlii de Arte și Muzică din Oleșnik (Ucraina) și ansamblul ”Florile Tărnii” din Tarna Mare- instructor Bianca Angela Cionca. Prin intermediul cântecelor ucrainene, în aplauzele și entuziastul tuturor, artiștii au adus un omagiu culturii și limbii ucrainene.

Despre însemnătatea zilei au vorbit președintele UUR Satu Mare, Irina Liuba Horvat, gazda evenimentului, prim vicepreședintele UUR Satu Mare, Vasile Buciuta, primarul din Micula, Dobos Istvan, directorul Școlii Gimnaziale ”Gellert Sandor” Micula, Nicolae Dumuța, director DSVSA Satu Mare, Vitali Liubka, viceprimarul orașului Vinogradov (Ucraina) și Liuba Markolici, în numele refugiaților ucraineni din zona Sătmarului. Cu toții au evidențiat importanța păstrării și valorificării limbii și culturii, ca elemente identitare definitorii. Vorbitorii din Ucraina au mulțumit pentru sprijinul primit din partea României și pentru grija față de refugiați.

Moderatorul evenimentului, dr. Felician Pop, a accentuat că minoritatea ucraineană din județ întregește în mod fericit tabloul multietnic al Sătmarului, cunoscut ca fiind un spațiu al armoniei interetnice: “Cultura ucrainenilor este una fascinantă făcând parte din tezaurul cel mai de preț al umanității. Mă bucur să constat că de la an la an, ucrainenii sunt o prezență tot mai activă în tabloul social și cultural al județului Satu Mare”.

În organizarea evenimentului au fost parteneri Consiliul local Micula, Muzeul Județean Satu Mare și Centrul Județean pentru Conservarea, Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Şcoala Gimnazială „Gellert Sandor” Micula, iar sărbătoarea s-a încheiat cu o seară tradițională ucraineană, în care la loc de cinste au fost bucatele și băuturile specifice.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This