Duminica, 19 septembrie, înainte de Înălțarea Sfintei Cruci (pe stil vechi), Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Ruscova, județul Maramureș. La Sfânta Liturghie au participat și alți invitați de seamă: preotul Arhimandrit Clement Haralam, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale și preotul Sorin Argintariu, Secretarul Cancelariei Sfântului Sinod, bineînțeles cu participarea preoților ucraineni, în frunte cu preotul Vicar Nicolae Lauruc și preotul protopop Petru Rahovan, dar și preoți și diaconi români din zonă. Evenimentul s-a desfășurat și sub auspiciile parteneriatului încheiat între Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) și Vicariatul Ortodox Ucrainean din România.
La sfânta Liturghie au participat și: președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputat Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele UUR Maramureș, Miroslav Petrețchi, viceprimarul comunei, Ioan Ruscovan, directoarea Școlii Gimnaziale Rona de Sus, prof Loredana Lușcan, președintele Organizației locale UUR Remeți, prof. Vasile Pasenciuc.
Grija pentru biserici și pentru viața spirituală reprezintă o preocupare constantă a Uniunii Ucrainenilor din România, care a încheiat și un parteneriat cu Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, pentru sprijinirea bisericilor ucrainene din toată țara. De asemenea, nu puține au fost demersurile făcute de Nicolae Miroslav Petrețchi, atât în calitate de președinte al UUR, cât și de parlamentar, către autoritățile administrației publice centrale și cele locale, pentru ridicarea mănăstirii din Ruscova și pentru susținerea bisericilor ucrainene din România în general. În semn de prețuire pentru activitatea sa rodnică, folositoare Bisericii și societății, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, i-a conferit președintelui UUR Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei Ocrotitorul României”, iar Primăria și Consiliul local al Comunei Ruscova – Diploma de mulțumire pentru colaborare și ajutorul acordat în ridicarea acestui sfânt lăcaș.
Mănăstirea Ruscova face parte din Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, o unitate bisericească administrativă cu regim special misionar-pastoral, subordonată direct Patriarhiei Române, care are rolul de a coordona viața spirituală a credincioșilor ortodocși ucraineni din România. Biserica acestei mănăstiri a fost construită pe terenul Parohiei Ortodoxe Ucrainene Ruscova între anii 1992 și 1997, prin contribuția creștinilor din cadrul parohiei, inclusiv a Uniunii Ucrainenilor din România, sub directa îndrumare a părintelui vicar Ioan Pițura, iar între anii 1998 și 2008 au continuat lucrările la instalațiile electrice, termice și canalizare, finisaje exterioare, care includ mozaicuri, pregătirea pereților interiori pentru pictură în frescă, procurarea mobilierului și a iconostasului sculptate în lemn de stejar, îmbrăcarea coloanelor interioare și exterioare în marmură și pardosirea cu marmură. Începând cu anul 2012 a fost demarat proiectul de zidire a ansamblului mănăstiresc care cuprinde: corp de chilii, paraclis și trapeză.