Sărbătorile de iarna pe stil vechi, activitate organizată de Filiala Galați a UUR, a avut loc pe 20 ianuarie, eveniment deschis de studenții Facultății de Istorie din cadrul Universității Naționale „I.I.Mechnikov” din Odesa, însoțiți de decanul Veaceslav Kușnir și de conferențiarul Natalia Petrova.
Șase tinere, care au impresionat prin talent, coordonate de profesor Olga Cicena, au reconstituit o șezătoare din noaptea Sfântului Andrei, potrivit tradiției populare ucrainene. Fetele au pus în scenă un ritual secret de ghicire a sortitului și au interpretat cântece vesele, urături și colinde, inclusiv celebrul Șcedrik, cunoscut în toată lumea grație compozitorului ucrainean Mykola Leontovici.
Profesorul universitar al Universității București, Radu Carp, și jurnalistul ucrainean Marianna Prîsiajniuk, autori ai cărții “Război în Europa”, au făcut, în aceeași zi, o prezentare a lucrării, fiind prezenți prodecanul Valerica Celmare și profesorul universitar George Enache ai Universității “Dunărea de Jos” din Galați. Publicul a fost introdus în temele de actualitate, care derivă din subtitlul cărții: Ucraina, România și Republica Moldova în fața agresiunii ruse.
Programul a continuat cu grupul tulcean „Zadunaiska Sici”, care a prezentat „Melanca”- colind vechi al cazacilor și plugușorul – obicei din folclorul românesc. Grupul mixt de refugiați „Nadiia”, condus de Olga Chernijenko, și-a redovedit performanța artistică. Elevă a Liceului de Arte din Galați, Andra Alexia Necula, a interpretat cântece populare românești, finalul aparținându-i instrumentistului de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”,Ștefan Negură, cu interpretări la fluier, nai, ocarină etc.
Pe „Hora Unirii”, care a încununat evenimentul, oamenii au simțit că, indiferent de naționalitate, trebuie să fie solidari în construirea unei lumi pașnice, iar cei 100 de participanți refugiați ucraineni au retrăit sentimentul normalității.