A III-a ediție a Taberei destinate elevilor ucraineni cu performanțe școlare

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România marchează, în perioada 2-11 august, în județul Tulcea, a treia ediție a Taberei destinate elevilor ucraineni ale căror performanțe educaționale sunt sărbătorite cu recunoaștere.

Aproximativ 500 de tineri din România și Ucraina, cu rezultate performante la Olimpiada Națională de Limba Maternă Ucraineană și la alte concursuri naționale, sunt recompensați de UUR cu o tabără care le oferă o platformă de aprofundare a bogăției culturale și lingvistice, contribuind la legăturile și prieteniile transfrontaliere.

Evenimentul a fost deschis oficial de președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, pe 7 august, în sala de conferințe „Toma Caragiu” a Hotelului Delta din Tulcea, în prezența unor personalități marcante care sprijină și apreciază demersul Uniunii de a sărbători performanța.

În alocuțiunea sa, Nicolae Miroslav Petrețchi a subliniat că Uniunea Ucrainenilor din România a înțeles importanța tinerilor în evoluția națiunilor, în general, și în comunitățile aparținând minorităților naționale în special: fără tineri păstrători ai limbii, culturii, tradițiilor și obiceiurilor, minoritățile naționale nu pot să-și dezvolte activitatea și nu pot exista în viitor.

Domnul Petrețchi a arătat că evenimentele educaționale derulate de UUR în ultimii ani și-au atins scopul, în doar trei numărul participanților la concursurile naționale și la olimpiadele naționale de limba ucraineană crescând de la sub 300 la aproape 500.

Președintele UUR și-a exprimat admirația că, în ciuda vârstei fragede, tinerii ucraineni din România au fost solidari cu poporul ucrainean, oferind sprijin încă de la începutul războiului, meritul lor fiind recunoscut și de Guvernul României.

Nicolae Miroslav Petrețchi a mulțumit partenerilor din toate regiunile ucrainene ai căror reprezentanți se află în tabără, o oportunitate pentru petrecerea timpului împreună atât pentru elevii ucraineni din România, cât și pentru copiii refugiați din Ucraina. Mulțumirile președintelui UUR au mers către reprezentanții din Odesa, Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Transcarpatia pentru că, indiferent de situația complicată din Ucraina, sprijină în continuare minoritatea ucraineană din România.

În încheiere, Domnul Petrețchi și-a exprimat recunoștința față de autoritățile publice din județul Tulcea, extrem de solidare cu populația ucraineană de la începutul invaziei ruse, și pentru sprijinul susținut acordat minorității ucrainene din județ. Președintele UUR și-a arătat toată disponibilitatea pentru o bună colaborare viitoare și susținerea tuturor proiectelor comune dintre UUR și partenerii din Ucraina și pentru dezvoltarea bunelor relații dintre cele două state.

Prezent la eveniment, ambasadorul Ucrainei în România, Excelența Sa Igor Prokopchuk, a mulțumit Uniunii Ucrainenilor din România pentru organizarea acestui important eveniment, dar și pentru aportul pe care UUR îl are în ceea ce privește studiul limbii materne ucrainene. Domnul Igor Prokopchuk a formulat un mesaj de apreciere pentru elevii ucraineni și a subliniat rolul educației și al cunoașterii reciproce în dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.

Autoritățile locale au fost reprezentate de subprefectul de Tulcea, Timur Memet, și reprezentantul CJ, Simion Lucian, care au accentuat importanța promovării dialogului intercultural și a înțelegerii reciproce.

Inspectorul școlar general al IȘJ Tulcea, Viorica Pavel, a apreciat în mod deosebit implicarea Uniunii Ucrainenilor din România și a Deputatului Nicolae Miroslav Petrețchi în sprijinirea învățământului în limba ucraineană. Doamna Viorica Pavel a subliniat că acțiunile UUR de dotare a școlilor cu tehnică de calcul, materiale didactice și auxiliare, organizarea de concursuri și acordarea de premii pentru elevii din județul Tulcea, au făcut posibilă deschiderea a încă două clase cu predare în limba ucraineană în județul Tulcea.

Evenimentul a fost moderat de președintele UUR Tulcea, Lucica Gherman, care a asigurat suportul și efortul local pentru organizarea și desfășurarea acestei tabere de înaltă ținută.

Elevii ucraineni vor participa la activități recreative, vizite la Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, la Monumentul Independenței, la Mânăstirea Celic-Dere și vor admira peisajul mirific al Deltei Dunării prin excursii cu vaporul pe brațele acesteia. Pentru ei, tabăra se va dovedi o experiență educațională captivantă, în care își vor dezvolta abilitățile lingvistice, vor învăța despre tradițiile și obiceiurile culturale ucrainene și vor lega prietenii noi.

Citiți în continuare…

Share This