Conferința „Hatmanul Ivan Mazepa între mit și realitate istorică”, la Galați

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În Amfiteatrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, a avut loc, luni, 30 septembrie, conferința „Hatmanul Ivan Mazepa între mit și realitate istorică”, organizată pentru al treilea an consecutiv de Filiala Galați a Uniunii Ucrainenilor din România. Evenimentul a fost deschis cu o masă rotundă la care au participat invitați din mediul academic din Ucraina și România.

Doamna Ileana Leon a subliniat, în deschiderea evenimentului, legătura dintre marele erou ucrainean și istoria orașului Galați, unde două mari cartiere îi poartă numele: Mazepa I și Mazepa II. De asemenea, a evocat povestea impresionantă a înhumării Hatmanului în Biserica Sfântului Gheorghe, demolată de regimul comunist în anii ’60, moment în care au fost pierdute și osemintele sale și a accentuat că această istorie trebuie cunoscută de comunitatea gălățeană, mai ales în actualul context, când legăturile dintre cele două țări se reconectează pe fondul războiului din Ucraina și al exodului de refugiați.

Prezentarea „Istoria și cultura ucrainenilor din Dobrogea de Nord”, susținută de Vyacheslav Kushnir, doctor în științe istorice, profesor universitar și decan al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Naționale I.I. Mecinikov din Odesa, a evidențiat că, dincolo de evenimentele istorice, adesea dramatice, se află o lecție profundă care ne arată că schimbarea este, de multe ori, inevitabilă, iar adaptabilitatea este cheia supraviețuirii.

Expozeul susținut de Nataliya Oleksandrivna Petrova, conferențiar al Departamentului de Arheologie, Etnologie și Istorie Universală și prodecan al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Naționale I.I. Mecinikov din Odesa, intitulat „Hatmanul Ivan Mazepa – între mit și realitate istorică”, a evidențiat activitatea impresionantă de mecenat a lui Mazepa, care a construit zeci de biserici și școli. De asemenea, au fost discutate controversele legate de personalitatea sa, în special încercările rușilor de a mistifica adevărul istoric și de a-l portretiza ca pe un trădător. Profesor de istorie și de drept, Olha Yablokova a menționat că în activitatea ei cu copiii refugiaților s-a străduit să le insufle că învățarea istoriei nu este doar o datorie morală, ci și o modalitate de a înțelege prezentul plin de provocări dureroase.

Vicepreședintele Uniunii Ucrainenilor din România și președintele Filialei București, Mihai Traista, scriitor și traducător, a evidențiat legăturile strânse pe care Ivan Mazepa le-a avut cu domnitorii români, în special cu Constantin Brâncoveanu, cu care întreținea discuții confidențiale folosind un limbaj codat. De asemenea, a impresionat auditoriul prin evocarea legendei Mănăstirii Trei Brazi din Vrancea, consemnată de Gheorghe Asachi, care vorbește despre iubirea clandestină dintre Mazepa și fiica unui boier moldovean.

La finalul evenimentului, corul Yasnytsya al Filialei Galați, condus de Olha Cherniienko, a oferit un recital de cântece ucrainene, care a încântat participanții. Activitatea s-a dovedit a fi un real succes, reușind să demonstreze că istoria oferă modele exemplare ce pot ghida oamenii spre reziliență, înțelegere și acceptare.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This