Protocol de colaborare între UUR și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Vineri, 4 octombrie, la Suceava, a fost semnat un Protocol de colaborare între Uniunea Ucrainenilor din România și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Documentul a fost semnat de președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. Protocolul vine să întărească sprijinul comun pentru comunitatea ucraineană din România, cu accent pe păstrarea și promovarea identității culturale și spirituale a etnicilor ucraineni.

Documentul este o concretizare a discuțiilor pe care Nicolae-Miroslav Petrețchi le-a avut pe 15 februarie în cadrul vizitei de lucru la Centrul Eparhial Suceava, unde a fost primit călduros de către Înaltpreasfințitul Părinte și Preacucernicul Părinte Mihai Cobziuc, consilier eparhial. În acea întâlnire, a fost discutată necesitatea întăririi colaborării dintre Uniune și Arhiepiscopie pentru sprijinirea comunității ucrainene.

Protocolul semnat pe 4 octombrie, reprezintă un pas concret în acest sens, oferind un cadru clar și transparent pentru derularea unor proiecte și acțiuni comune care să sprijine conservarea limbii ucrainene, promovarea tradițiilor și întărirea identității spirituale a etnicilor ucraineni din România.

Parohiile ortodoxe ucrainene din județul Suceava, care sunt subordonate Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, joacă un rol vital în păstrarea și transmiterea valorilor noastre religioase și culturale. Din acest motiv, protocolul vine să susțină și să dezvolte mai departe această colaborare, asigurându-ne că toate lăcașurile de cult ortodoxe ucrainene vor primi sprijinul de care au nevoie.

Pentru Uniunea Ucrainenilor din România, sprijinirea tuturor cultelor religioase ale minorității ucrainene, indiferent de zona geografică sau confesiune, este un obiectiv prioritar. Cu aproximativ 8.000 de etnici ucraineni înregistrați la ultimul recensământ în județul Suceava, un astfel de protocol este extrem de important pentru păstrarea coeziunii și continuității spirituale a comunității noastre.

În ultimii ani, parohiile din localitățile cu populație ucraineană au beneficiat de sprijin financiar atât din partea Uniunii, cât și din Bugetul de Stat, datorită amendamentelor aduse respectivei legi la inițiativa domnului Nicolae-Miroslav Petrețchi. UUR este singura care a oferit acest sprijin constant pentru bisericile ucrainene în ultimele două decenii, iar semnarea protocolului este o reafirmare a angajamentului Uniunii în acest sens.

Protocolul parafat astăzi reprezintă și un pas esențial în prevenirea oricăror încercări de dezbinare a comunității noastre și în sprijinirea refugiaților ucraineni care își găsesc acum un loc în comunitățile noastre. Acest parteneriat va contribui activ la promovarea tradițiilor noastre, la sprijinirea proiectelor educaționale și la păstrarea coeziunii spirituale a comunității ucrainene. Îmi reafirm angajamentul de a sprijini toate cultele religioase ucrainene din România și de a contribui activ la păstrarea identității noastre spirituale și culturale pentru generațiile viitoare, a declarat Nicolae-Miroslav Petrețchi.

La semnarea protocolului, au mai fost prezenți: Ilie Sauciuc, președintele Filialei UUR-Suceava, Irina-Liuba Horvat, secretar general al UUR și Ioan Recalo, vicepreședintele UUR. Împreună, ei au subliniat importanța acestui parteneriat nu doar pentru județul Suceava, ci pentru întreaga comunitate ucraineană din România, având în vedere diversitatea confesională și nevoile specifice ale fiecărei regiuni.

Citiți în continuare…

Clopotel 210, octombrie 2024

Clopotel 210, octombrie 2024

În această ediție, puteți citi:  povestirea „A venit toamna” de Oksana Neamciuc; – povestirea „Broscuță...

Share This