Excursii pentru elevii care învață în școli cu predare în limba ucraineană

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România a organizat, în perioada martie-aprilie, excursii pentru 708 elevi și 155 profesori însoțitori, din diferite școli din țară, cu scopul de a le oferi copiilor oportunitatea de a explora și descoperi locuri noi, de a cunoaște istoria, cultura și tradițiile diferitelor comunități și de a învăța despre natură și mediu înconjurător.

     Excursiile au inclus vizite la muzee, grădini botanice, grădini zoologice, saline și alte obiective turistice și culturale. Astfel, din Școala Bistra, 29 de elevi și 25 de însoțitori, conduși de prof. Iordăchianu Irina, au vizitat Salina Turda și Grădina Botanică din Cluj-Napoca, în aceleași obiective, la care s-a adăugat și Grădina Zoologică din Târgu-Mureș, mergând 13 copii și 15 adulți de la școala Rona de Sus, excursia fiind  condusă de prof. Petrețchi Larisa.

    Școala profesională Ruscova a fost în județul Suceava, cu 16 elevi și 5 însoțitori, conduși de profesorii Năstaca Ostaș și Mariana Dobroțchi, iar Școala profesională Poienile de Sub Munte a plecat cu 50 de elevi și 5 adulți în Cluj, conduși de profesorii Semeniuc Lucreția, Iarovovschi Alina și Iavorovschi Vasile, în vizită la Grădina Botanică, Acvariul și Muzeului de Anatomie, Spitalul de Cabaline, Sala de Flori și Sala de Legume. De la Școala gimnazială Valea Vișeului au fost în excursie 203 copii și 21 adulți, conduși de prof. Papariga Maria,  care au vizitat Complexul Turistic Borșa și Telegondola Borșa. Grădinița aceleiași școli a plecat cu 44 de preșcolari și 5 însoțitori, coordonați de prof. Hrin Mariana Zirca, la spațiul de joacă „Magic Place” din Sighetu Marmației.

   Școala gimnazială Rona de Sus a avut o excursie cu 19 copii și 3 adulți, condusă de prof. Herea Dorina, care a inclus vizitarea Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, tot din aceeași școala 36 copii și 5 adulți, sub coordonarea prof. Petrețchi Larisa vizitând Complexul Național Muzeal Astra Sibiu și Clădirea Babilon Alba Iulia.

      68 de copii și 8 adulți ai Școlii Profesionale Repedea au vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Științele Naturii, Muzeul de Etnografie „Samuil și Eugenia Ioneț” și Grădina Zoologică Rădăuți, însoțiți de profesorii Pop Maria, Ștecka Ileana, Csinar Ana și Kucsicsa Persida. Din Școala Gimnazială Remeți, 84 de elevi și 11 adulți au vizitat Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare și Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza”, alături de profesorii Roman Livia, Ștețca Tanea, Dubovici Ana și Miculaiciuc Angelica. 58 de copii și 40 de adulți ai Școlii Gimnaziale Bistra au mers cu mocănița în Maramureș. Școala Gimnazială Crasna Vișeului a vizitat Salina Turda și Grădina Botanică din Cluj cu 43 de copii și 7 adulți, însoțiți de secretarul Mocernac Gheorghe și profesorii Prodaniuc Diana, Nica Tamara, Lucaciu Gredjuc Rodica și Coroli Viorica.

   UUR apreciază că excursiile oferă copiilor experiențe de învățare interactive și practice, care îi pot ajuta să înțeleagă mai bine conceptele teoretice și să își dezvolte abilitățile practice. Ele stimulează creativitatea, curiozitatea și interesul pentru istorie, artă, științe ale naturii și literatură.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This