Festivalul de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni, ediția a XXIX-a

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

10 Jan, 2022

Duminică, 9 ianuarie, la Sighetu Marmației s-a desfășurat cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni, organizat de Filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Vicariatul Ortodox Ucrainean din România.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Nicolae Lauruc, vicar al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, în biserica ortodoxă ucraineană, situată în centrul municipiului Sighetu Marmației. Apoi, a avut loc tradiționala paradă, la care au participat grupuri de ucraineni din localități maramureșene și din alte județe, îmbrăcați în costume speciale sau tradiționale ucrainene. Manifestările s-au încheiat cu un Concert de colinde și urări de Crăciun și Anul Nou, sub cerul liber, în Parcul Mare din centrul municipiului Sighetu Marmației.

În deschidere, președintele UUR-Maramureș, Miroslav Petrețchi, le-a mulțumit participanților și tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment. La rândul său, președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a subliniat că această acțiune adună ucrainenii din toată țara, nu numai pe cei din Maramureș, și contribuie la păstrarea obiceiurilor și tradițiilor de iarnă, moștenite de la strămoși.  

Prezent la festival, Vasile Moldovan, primarul Sighetu Marmației, a declarat că această localitate și-a câștigat de-a lungul timpului statutul de oraș multicultural, în care cetățeni de diferite etnii trăiesc în armonie și împărtășesc unii cu ceilalți identitatea și bogăția propriei culturi. Domnia sa le-a mulțumit etnicilor ucraineni pentru contribuția la bunăstarea și promovarea municipiului. 

La rândul său, vicarul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, părintele Nicolae Lauruc, a binecuvântat acest frumos festival, urându-le ”Crăciun fericit!” tuturor celor care îl sărbătoresc pe stil vechi. Festivalul s-a încheiat  cu un extraordinar program de colinde şi urări de Crăciun și Anul Nou!

Citiți în continuare…

Share This