Măsuri guvernamentale de politică monetară pentru temperarea inflaţiei

Politicile monetare eficiente, inițiate și implementate în corelație cu directivele Băncii Centrale ale unei țări, reprezintă baza unei economii stabile, sustenabile și predictibile. Respectându-se această ordine firească, atât cetățenii, cât și mediul de afaceri au de câștigat, gestionându-și productiv resursele financiare. Însă problema apare atunci când politica monetară, aflată în faza de predicție și/sau implementare, afectează economiile cetățenilor, destabilizând întregul mediu de afaceri.

O astfel de situație se petrece acum în România, unde politicile monetare implementate nu au rezultatul scontat, lucru resimțit prin creșterea majoră a inflației, care, conform datelor INS, în luna noiembrie 2021, comparativ cu luna noiembrie 2020, este de 7,8%, iar rata medie de creștere a prețurilor de consum în ultimele 12 luni, față de perioada similară anterioară, este de 4,5%. Această creștere apare în condițiile în care produsele alimentare s-au scumpit cu 4,26%, cele nealimentare au avut o creștere de 8,71%, iar serviciile s-au scumpit cu 3,75%.

Fără intervenția promptă privind remedierea politicilor monetare, cetățenii țării noastre se vor confrunta în continuare cu creșteri ale prețurilor până în punctul în care coșul de cumpărături va fi inaccesibil pentru un cetățean cu venituri mici. Mai mult decât atât, menținerea status quo-ului va aduce prejudicii majore mediului de afaceri, într-o perioadă în care oamenii de afaceri au suferit pierderi în cifra de afaceri, cauzate de pandemie.

Având în vedere cele menționate am dorit să aflu de la prim-ministrul Nicolae Ciucă ce măsuri își propune să întreprindă guvernul pentru reducerea ratei inflației în România.

Cititi in continuare…

Agenda deputatului – august 2020

Agenda deputatului – august 2020

 În această perioadă, dificilă pentru noi toți, generată de pandemia Covid-19, deputatul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI...

Share This