Holodomorul, Marea foamete din Ucraina din anii 1932-1933, prigoană sovietică împotriva poporului ucrainean în care și-au pierdut viața peste 10 milioane de oameni, este comemorat, în ultima sâmbătă a lunii noiembrie a fiecărui an, de ucrainenii din întreaga lume, inclusiv de cei din România.
Anul acesta, când se împlinesc 90 de ani de la cumplitul genocid, filiala Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor din România, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, a organizat, sâmbătă, un simpozion de comemorare a victimelor Holodomorului, la care au participat membrii organizațiilor UUR din întreg județul și un grup de refugiați din Ucraina.
Despre această perioadă tragică din istoria Ucrainei, una dintre cele mai cumplite pe care poporul ucrainean a fost nevoit să le traverseze de-a lungul istoriei sale contemporane, au vorbit dr. Liuba Horvat – președintele filialei și secretar general UUR, primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius și dr. Felician Pop, din partea CJCPCT.
“Comemorarea Holodomorului, una dintre cele mai sângeroase crime îndreptate împotriva poporului ucrainean și a umanității, capătă în actualul context o simbolistică aparte: noi dorim să atragem atenția lumii civilizate că nu trebuie să permitem ca istoria sângeroasă să se repete și că este necesar, pe toate căile și prin orice mijloace, să stopăm această nouă dezlănțuire de ură la adresa ucrainenilor, a însăși ființei naționale a Ucrainei”, a declarat președintele UUR Satu Mare, Liuba Horvat.
Comemorarea Holodomorului are o încărcătură copleșitoare. După 90 de ani, Rusia a invadat Ucraina și, prin distrugerea deliberată a structurilor energetice, a alimentării cu apă și gaze a Ucrainei, riscă să genereze o nouă criză umanitară de proporții în Europa. Mai multe țări, printre care și România, au recunoscut Holodomorul ca genocid.
La inițiativa Președintelui UUR, Nicolae-Miroslav Petrețchi, pe 23 noiembrie, Parlamentul României a adoptat o Declarație politică referitoare la comemorarea Holodomorului din anii 1932-1933 din Ucraina, recunoscându-l drept crimă comisă împotriva poporului ucrainean şi a umanității.