Intâlnire a refugiaților ucraineni cu ONG-uri locale, organizată de UUR-Suceava

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala UUR Suceava a găzduit, pe 30 ianuarie, o întâlnire între reprezentanții refugiaților ucraineni din județ și reprezentanți ai unor ONG-uri implicate în sprijinul acestora. Președintele UUR Suceava, Ilie Sauciuc, a vorbit despre minoritatea ucraineană din România, care s-a mobilizat activ în sprijinirea neîncetată a refugiaților, încă de la declanșarea războiului din Ucraina.

Acesta a reamintit că sediile UUR din Suceava și Siret au găzduit temporar refugiați ajutându-i să-și găsească locuințe stabile. “Profesorii de limba ucraineană și localnicii etnici ucraineni au asigurat permanența în Vama Siret traducând și oferind sprijin tuturor refugiaților. Au fost colectate mii de tone de alimente, îmbrăcăminte, medicamente, produse de igienă, obiecte de strictă necesitate și generatoare electrice, apoi au fost direcționate în zonele afectate de pe teritoriul țării vecine”, a subliniat Sauciuc. 

În prezent, în județul Suceava sunt 82 de elevi audienți și 31 de elevi înscriși în sistemul românesc de învățământ, cifre care fluctuează, deoarece vin noi solicitări sau sunt familii care se mută. În calitate de inspector școlar pentru minoritatea ucraineană, Ilie Sauciuc, a explicat că a fost constituită o comisie județeană care aprobă săptămânal cererile elevilor ucraineni de a se înscrie în calitate de audienți sau elevi în școlile sucevene. Acesta a invitat refugiații ucraineni să împrumute cărți de la biblioteca UUR și a oferit celor prezenți câte un ghid de conversație român-ucrainean, două cărți și o agendă.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții ONG-urilor au expus activitatea proprie de ajutor acordat refugiaților în chestiuni de asistență medicală, școlarizare, consiliere juridică în obținerea documentelor și activități specifice, reuniunea dovedindu-se utilă în discutarea unor probleme cu care se confruntă refugiații ucraineni și identificarea soluțiilor.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This