Întâlnire cu o delegație de parlamentari ucraineni, prezenți la București

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Miercuri, 28 februarie, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a avut o întâlnire, la Palatul Parlamentului, cu o delegație de parlamentari ucraineni, prezenți la București pentru a participa la masa rotundă cu tema „730 de zile de război în inima Europei: consecințe, realități și perspective în plan regional și mondial”, organizată de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), în parteneriat cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale. 

Din partea română la discuții au mai participat: președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, Ioan Balan, liderul Grupului parlamentar PNL în Camera Deputaților, Gabriel Andronache, și vicepreședintele Comisiei pentru apărare, Sorin Moldovan.

Din delegația ucraineană au făcut parte deputații Oleksandr Pasichnyi, președintele Grupului de prietenie Ucraina-România, Oksana Savchuk și Mihailo Laba, Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, și secretarul I al Ambasadei Ucrainei în România, Borys Patrash.

Cu această ocazie, Nicolae-Miroslav Petrețchi a subliniat rolul diplomației parlamentare în consolidarea relațiilor dintre România și Ucraina și a vorbit despre necesitatea intensificării schimburilor la nivel parlamentar între cele două țări, atât la nivelul grupurilor de prietenie, cât şi al comisiilor de specialitate. De asemenea, a arătat că, în actualul context internațional și regional, consolidarea relațiilor bilaterale româno-ucrainene, dobândește o relevanță deosebită.

Deputații români au reiterat sprijinul României pentru Ucraina „atât timp cât va fi nevoie” și au exprimat disponibilitatea de a împărtăși experiența și expertiza acumulate în procesul de pregătire pentru aderarea la UE.

La rândul lor, parlamentarii ucraineni au mulțumit autorităților și poporului român pentru  sprijinul concret, constant și multidimensional acordat Ucrainei pe parcursul ultimilor doi ani, în special pentru sprijinirea refugiaților și asigurarea tranzitului de cereale pentru export, rolul României fiind crucial în acest sens.

Citiți în continuare…

Share This