Obiceiurile pastorale de primăvară la ucraineni – Mira la huțuli

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Păstoritul, alături de exploatarea lemnului și cultivarea pământului, au fost și continuă să fie ocupațiile de bază ale populației din zona Maramureșului istoric. Acestea și-au pierdut, însă, intensitatea în timp, din cauza ritmurilor vieții moderne, uneori independent de voința noastră.

Totuși, comunitățile locale păstrează multe dintre obiceiurile din străbuni, în special pe  cele care marchează etape semnificative ale ciclului vieții la țară.

Pentru a promova aceste tradiții străvechi, pe 15 mai 2022, filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, în localitatea Bistra, manifestarea culturală „Obiceiurile pastorale de primăvară la ucraineni-Mira la huțuli”. 

La eveniment au participat ansambluri de dans și formații artistice ale comunităților ucrainene din Botoșani, Suceava, Tulcea, Sfântu Gheorghe și Timiș, alături de cele din Bistra, Lunca la Tisa, Bocicoi, Crăciunești, Rona de Sus, Poienile de sub Munte, Repedea, Crasna Vișeului, Ruscova și Valea Vișeului.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This