Recital de cântece și dansuri populare ucrainene, în comuna Ruscova

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

10 May, 2023

În data de 7 mai 2023, Filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, în comuna Ruscova, evenimentul „Cântece și dansuri de pe Valea Ruscovei”, sub atenta coordonare a președintelui organizației locale Ruscova a UUR, Pintea Mariciuc, și a președintelui Filialei Maramureș a UUR,  prof. Miroslav Petrețchi.

În deschiderea evenimentului, președintele UUR, deputatul Nicolae – Miroslav Petrețchi, a subliniat modul în care comunitatea ucraineană din localitatea Ruscova păstrează cu sfințenie cultura, tradițiile și obiceiurile, mulțumindu-le, totodată, tuturor celor implicați în organizarea acțiunii, precum și autorităților locale pentru buna colaborare cu Uniunea Ucrainenilor din România.

Au mai luat cuvântul la eveniment secretarul general al UUR, dna Irina-Liuba Horvat, prim-vicepreședintele UUR, Vasile Pasenciuc, președintele Filialei Maramureș a UUR, prof. Miroslav Petrețchi, precum și alți membri ai Consiliului (Radei) UUR,  care s-au referit la rolul și contribuția UUR la conservarea si promovarea identității naționale, lingvistice, culturale și religioase a ucrainenilor din România și au menționat eforturile pe care le face Uniunea Ucrainenilor din România pentru a asigura continuitatea culturii, tradiției și limbii ucrainene.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert special, oferit de formații artistice din localitățile Ruscova, Rona de Sus, Micula, Valea Vișeului, Crasna Vișeului, Poienile de Sub Munte și Repedea. 

Cântecele și dansurile sunt parte integrantă a culturii ucrainene, fiind transmise din generație în generație.  De aceea, ele joacă un rol deosebit  în asigurarea continuității tradițiilor ucrainene. Prin intermediul lor, membrii comunității reușesc să păstreze tradițiile vii pentru viitoarele generații, bucurându-se, în egală măsură, de șansa de a celebra și promova identitatea și cultura minorității ucrainene din România, prin cântec și joc.

Citiți în continuare…

Share This