UUR Maramureș a organizat la Rona de Sus evenimentul „Culorile cergii”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sâmbătă, 19 noiembrie, Filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, la sediul organizației locale Rona de Sus, evenimentul „Culorile cergii”, în cadrul căruia a fost prezentată o expoziție de cergi specifice fiecărui sat ucrainean din județul Maramureș și nu numai. Invitații din Ivano-Frankivsk și Transcarpatia au expus, la rândul lor, câteva dintre cele mai valoroase țesături din lână. Minunatele pături, cergi, prosoape, diferite cămăși tradiționale țesute manual, au fost expuse pentru ca toți participanții la acțiune să aibă ocazia să-și încânte privirile cu munca minuțioasă a femeilor de odinioară. Evenimentul a avut ca scop promovarea şi păstrarea acestui meșteșug minunat.

Au participat prim-vicepreședintele UUR Vasile Pasenciuc, președintele filialei Maramureș, profesorul Miroslav Petrețchi, președintele organizației locale Repedea, Ioan Recalo, membrul Comitetului UUR, Mihai Ioan Lauruc, președintele organizației locale Crasna Vișeului, Gheorghe Mocernac, viceprimarul localității Rona de Sus, Ioan Ruscovan, președintele organizației locale Bocicoiu Mare, Anna Mihali, președintele organizației locale Bistra, Irina Iordăchianu și mulți alți membri ai Uniunii. Din Ivano-Frankivsk, invitații de seamă au fost deputatul Consiliului Regional, Myroslava Kornelyuk, președintele Departamentului pentru Cultură, Naționalități și Religii al Administrației Regionale de Stat Ivano-Franvivsk, Volodymyr Fedorak, președintele Consiliului Local Yasiniyan, Andrii Delyatenchuk, președintele Departamentului de Instituții Culturale Comunale al Departamentului de Cultură, Naționalități și Culte al Administrației Regionale de Stat Transcarpatice, Galina Lompart, rectorul Academiei de Cultură și Arte din Ujhorod, Natalia Shetelea, Șeful Consiliului Regional Transcarpatia, Myroslava Lyvch, și mulți alți oaspeți din Ucraina.

Intonarea imnurilor României și Ucrainei a fost un moment deosebit de emoționant, în aceste timpuri pe care le trăiesc ucrainenii din cauza războiului.

Printe grupurile şi instrumentiștii prezenți la eveniment s-au numărat grupul vocal de copii din Remeți, trei soliste și instrumentiste din Ivano-Frankivsk, grupul vocal din Suceava, grupul vocal „Tinerii huțuli” din Valea Vișeului, grupul vocal din Rona de Sus, grupul de copii din Rona de Sus și grupul de copii din Poienile de sub Munte.

Evenimentul s-a încheiat cu o mică paradă a costumelor, organizată de un grup de adolescenți talentați, care au prezentat hainele tradiționale specifice zonei din care provin.

Citiți în continuare…

Share This