UUR salută publicarea rezultatelor provizorii ale Recensământului

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România salută publicarea rezultatelor provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor 2022. Conform acestora, din totalul celor 19.053.815 de persoane care formează populația rezidentă a României, s-au declarat ucraineni 45,8 mii persoane. 

Totodată, potrivit liberei declarații a celor peste 16,6 milioane de persoane care și-au declarat limba maternă, pentru 40 861 persoane (0,2%) limba ucraineană reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie, în perioada copilăriei.

Cei mai mulți ucraineni declarați se află în județul Maramureș, respectiv 25 690 de persoane, (5,7% din populația județului). Astfel, populația de naționalitate ucraineană reprezintă, conform rezultatelor recensământului, cea mai numeroasă minoritate din acest județ. Ucrainenii locuiesc într-o proporție relativ mare, și în județele Suceava – 7916 persoane (1,2% din populația județului), Timiș – 4131 persoane (0,6% din populația județului), Caraș-Severin – 1502 de persoane (0,6% din populația județului), Satu Mare – 1361 persoane (0,4% din populația județului), Tulcea – 900 de persoane (0,4% din populația județului) și Botoșani – 1587 persoane  (0,4% din populația județului).

Rezultatele recensământului reconfirmă importanța comunității ucrainene din România, una dintre cele mai însemnate din punct de vedere cultural, istoric și ca pondere geografică, ucrainenii fiind a treia cea mai numeroasă minoritate etnică din România.

În același timp, datele publicate recent ne arată că și ucrainenii din România se confruntă cu problema declinului demografic, la fel ca și întreaga populație a României, numărul acestora fiind cu 9,98% mai mic față de recensământul anterior, derulat în 2011.

Este, însă, extrem de îmbucurător faptul că etnicii ucraineni din România au conștientizat importanța declarării identității lor etnice, lingvistice și religioase, aspecte ce vor avea un impact determinant pentru comunitate din punct de vedere al fundamentării politicilor guvernamentale, atât la nivel central, cât și local, precum și al dezvoltării teritoriale, în anii următori.

Uniunea Ucrainenilor din România își va continua eforturile pentru păstrarea identității naționale, a limbii materne, culturii şi obiceiurilor etnicilor ucraineni din România.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This