Președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a participat duminică, 15 septembrie, la slujba oficiată de Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Preafericitul Sviatoslav Şevciuc, Arhiepiscop Major de Kiev-Halici, la biserica „Preasfânta Treime” din Crăciunești, jud. Maramureș.
Ulterior, el a avut bucuria de a primi delegația condusă de Preafericitul Sviatoslav Şevciuc la sediul Filialei Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții comunității ucrainene din România.
În timpul întrevederii noastre, Nicolae-Miroslav Petrețchi a prezentat activitatea Uniunii Ucrainenilor din România, modul în care UUR contribuie la promovarea drepturilor şi intereselor ucrainenilor din România, susține şi promovează identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă, conservarea patrimoniului cultural, păstrarea tradițiilor şi obiceiurilor în rândul persoanelor aparținând minorității ucrainene.
Președintele UUR a subliniat, cu această ocazie, rolul central al bisericii în viața spirituală a credincioșilor ucraineni, pentru păstrarea și conservarea valorilor tradiționale ucrainene și transmiterea acestora din generație în generație. Tradițiile și obiceiurile au fost mereu în strânsă legătură cu religia, care a avut un rol major în păstrarea acestora de-a lungul timpului.
El vorbit, de asemenea, despre colaborarea foarte bună, pe care UUR o are cu toate cultele religioase de care aparțin ucrainenii din România, inclusiv cu Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din România, cu care am încheiat recent un Protocol de colaborare. A arătat că acest document reprezintă consfințirea unei colaborări deja existente și funcționale, fiind o bază solidă pentru continuarea și aprofundarea unui dialog permanent și eficient intre cele două părți.
În contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, Nicolae-Miroslav Petrețchi a evidențiat sprijinul statului și poporului român, în general, și al UUR, în particular, pentru statul vecin și pentru cetățenii ucraineni, refugiați sau strămutați intern din cauza agresiunii armate rusești.
Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, o persoană de o rară modestie şi delicatețe, a mulțumit pentru primirea călduroasă, subliniind că a fost plăcut surprins de comunitatea ucraineană din România, pe care o consideră cea mai unită și bine organizată dintre cele care formează diaspora ucraineană.
Preafericitul Sviatoslav Şevciuc a spus că este impresionat de modul în care UUR reprezintă interesele membrilor comunității ucrainene din România, precum și de atenția deosebită pe care aceasta o acordă educației în limba maternă.
La discuții au fost prezenți reprezentanți ai conducerii UUR, inclusiv președinți ai filialelor și organizațiilor UUR din județul Maramureș, primari și consilieri locali ai UUR din localități cu populație majoritar ucraineană etc.