Accesul cetățenilor la serviciile de utilitate publică, în special la energie electrică

Una dintre problemele la care Nicolae Miroslav Petrețchi s-a referit în declarația politică prezentată marți, 15 iunie, în Parlament, este legată de accesul cetățenilor la serviciile de utilitate publică, în special la energie electrică. La acest capitol, România nu stă prea bine, pentru că un număr destul de mare de cetățeni nu sunt racordați la rețeaua de energie electrică, nemaivorbind de canalizare, apă potabilă sau gaz. Conform datelor Ministerului Energiei, în 2019, aproximativ 52.000 de gospodării nu aveau energie electrică, și mult mai multe sunt racordate la o rețea învechită.

Această realitate îngreunează foarte mult situația cetățenilor, în special în timpul pandemiei, generând efecte negative, cu impact major asupra întregii comunități. Exemplul concret îl constituie numărul mare de elevi care nu au reușit să participe la cursurile online, neavând acces la Internet din cauza lipsei de curent electric.

Din păcate, subiectul este intens promovat doar în timpul campaniilor electorale, când, în goana după voturi, competitorii electorali promit soluții miraculoase, uitând de ele odată cu finalizarea campaniei. Acest lucru coroborat cu lipsa de consecvență sau cu schimbarea strategiilor, ne-a adus în situația în care zeci de locuințe aflate la distanță mică de rețeaua de curent electric și de drumuri naționale sau europene, nu au acces la serviciile de electricitate.

Astfel de cazuri regăsim în localitățile aflate în Valea Ruscovei, Valea Vișeului (jud. Maramureș), comunele Brodina și Moldova Sulița (jud. Suceava), comuna Târnova (jud. Arad) sau comuna Agriș (jud. Satu Mare).

Parlamentarul amintește că nu o dată a ridicat acest subiect, primind asigurări că aceste probleme ale cetățenilor vor fi soluționate. Din nefericire, acest lucru nu s-a întâmplat. În declarația sa politică domnul Petrețchi a oferit și un exemplu recent edificator: în comuna Rona de Sus (jud. Maramureș), mai multe familii, aflate la doar câteva zeci de metri de DN 18, încearcă încă din 2007, fără succes, să se racordeze la rețeaua electrică, având toate avizele necesare în vederea demarării și finalizării construcțiilor. Mai mult, în loc de soluții la problema semnalată, nerezolvată de 14 ani, acești oameni sunt apostrofați tocmai de cei care le-au promis soluții miraculoase, pentru simplul fapt că și-au permis să prezinte situația lor autorităților centrale.

Văzând modul în care o pandemie poate amplifica efectele negative ale vechilor noastre probleme, consider că parlamentarii au obligația, ca în cel mai scurt timp, să găsească soluții eficiente, inclusiv prin implementarea unor reforme reale în domeniul energetic, care pot spori accesul cetățenilor la rețeaua de energie electrică – a declarat președintele UUR.

Ulterior Nicolae Miroslav Petrețchi a discutat acest subiect complex și cu secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, Derzsi Akos. În cadrul întrevederii au fost abordate, punctual, aspecte care vizează asigurarea accesului la serviciile de electricitate a cetățenilor din toate localitățile mai sus amintite. În final deputatul a primit asigurări că toate aceste probleme, inclusiv cea a familiilor din Rona de Sus vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil.

Cititi in continuare…

Agenda deputatului – august 2020

Agenda deputatului – august 2020

 În această perioadă, dificilă pentru noi toți, generată de pandemia Covid-19, deputatul NICOLAE MIROSLAV PETREȚCHI...

Share This